Ter Apel raakt overvol: ‘vuile toiletten en ongereinigde matrassen’

Ter Apel overvol

Een deel van de asielzoekers moet overnachten in barre omstandigheden

De omstandigheden in Ter Apel verslechteren met de dag. Uit een inspectierapport van de GGD Groningen blijkt dat de hygiëne in de wachtruimtes bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel te wensen overlaten. Het observatieonderzoek vond afgelopen zondag plaats op verzoek van de gemeente Westerwolde.

Barre omstandigheden

Tijdens het bezoekje aan het opvangcentrum in Ter Apel troffen de inspecteurs een heleboel asielzoekers in de wachtruimtes. Een groot deel van deze asielzoekers moeten noodgedwongen in Ter Apel verblijven onder barre omstandigheden. Zo staan er onder meer volle vuilnisbakken, zijn er vuile toiletten en ongereinigde matrassen. In het rapport staat ook dat er geen mogelijkeid is om te wassen en te drogen.

Verder staat er in het rapport dat er veel alleenstaande mannen methadon (pijnstiller, red.) gebruiken. Dit middel zorgt soms voor ‘wat onderlinge spanning’. Daarnaast worden asielzoekers niet getest op ziektes bij binnenkomst. Dit gebeurt volgens het rapport pas nadat ze zijn ingeschreven. “Ook het dicht op elkaar verblijven van de mensen en de weinige sanitaire voorzieningen kan risico op ziekte geven”, aldus het rapport.

Advies

De inspecteurs adviseren het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de sanitaire ruimtes beter schoon te maken. Ook adviseren zij dat de matrassen dagelijks worden gereinigd en met spoed het riool van een van de toiletten te herstellen. Naast de inspecteurs, was ook burgemeester van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt), Jaap Velema aanwezig. Zijn woordvoerster liet weten dat hij erg ‘geschrokken en verdrietig’ was na het zien van de barre omstandigheden.

Stap naar voren

Een GGD-woordvoerder laat weten dat het COA het rapport van de inspectie nog niet binnen heeft gekregen. Echter, stopt de druk op het aanmeldcentrum net zo hoog. Hier wordt binnen een klein tijdsbestek verandering in gebracht. Zo werd bekend dat de gemeenten Stadskanaal en Groningen tijdelijk asielzoekers gaan opvangen. Om deze reden blijft het COA ook andere gemeenten aanmoedigen om ‘ook een stap naar voren te zetten’.

Lees ook: Vakantiepark Peter Gillis moet sluiten: boze bewoners demonstreren

Bron: Metro Nieuws | Beeld: NL Beeld