Terrassen weer inperken na corona? Gemeenten staan voor dilemma

terrassen inperken

‘De ondernemers hebben er profijt van, maar de buurtbewoners ervaren de overlast’

Tijdens de coronaperiode werden in veel gemeenten in Nederland extra brede terrassen geopend. Zo kon de horeca meer mensen tegelijk verwelkomen en toch de anderhalve meter afstand waarborgen. Maar nu het aantal virusgevallen nog altijd flink terugloopt, ontstaat er spanning: moeten die terrassen niet ook weer inperken naar hun oude formaat?

Extra grote terrassen

Op veel plekken in Nederland was het een vrolijk gezicht tijdens een moeilijke periode voor de horeca. Grote terrassen, verspreid door de hele stad, zorgden voor de broodnodige extra inkomsten bij horeca-ondernemers. Op veel plekken werden speciale vergunningen afgegeven voor extra buitenruimte bij cafés en eetgelegenheden. Inmiddels is de horeca weer open als vanouds, en dus worden deze speciale regels ook teruggedraaid. Dat gaat echter niet overal op dezelfde manier. In Amsterdam mogen (de meeste) grote terrassen tot oktober blijven staan. In Groningen is de situatie sinds 1 april echter alweer teruggedraaid. Enschede gaat juist de andere kant op: daar waren de XXL-terrassen zo’n succes, dat er een nieuw bestemmingsplan naar de gemeente gaat.

Terrassen inperken

Vooral in Amsterdam klinkt er veel kritiek op het besluit. Er was eerder namelijk aangekondigd dat de grote terrassen tot oktober dit jaar mochten blijven staan. Zo konden ondernemers hun verliezen van de coronaperiode beter compenseren. Burgemeester Femke Halsema heeft de regel nu toch vervroegd teruggedraaid voor het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt.

“Het besluit kwam hard binnen. Wij ervaren niet dezelfde drukte als de burgemeester. Ondernemers hier hebben extra personeel ingeroosterd en geld uitgegeven aan extra tafels, maar het besluit gaat zonder overleg binnen een week in”, vertelt Rosa Burger namens enkele Amsterdamse horeca-eigenaren.

Een woordvoerder van Femke Halsema reageert dat het besluit is gebaseerd op de leefbaarheid van de buurt. “En dat geldt voor alle buurten. Als er ergens in Amsterdam-West overlast zou zijn, hadden we de vergunning ook ingetrokken. Dat was al onderdeel van de afspraken sinds het begin.”

Wrijving

Hoogleraar Jan van der Borg, hoogleraar toerisme, geeft aan dat het conflict niet makkelijk is: “De kern hiervan is een conflict tussen wat de burgers nodig hebben aan openbare ruimte, infrastructuur en voorzieningen, en wat er wordt opgeslokt door commerciële partijen en toeristen”, legt hij uit. Hoewel de horeca-ondernemers winst halen uit het gebruik van parkeerplaatsen en openbare ruimte, levert het omwonenden weinig op, stelt hij. “De buurtbewoners ervaren de overlast en betalen extra rioolbelasting.”

Wel heeft Van der Borg begrip voor de frustratie in Amsterdam: “Ze hadden er al op gerekend, dit zwabberbeleid van de gemeente is vervelend. De gemeente Amsterdam had dit al veel eerder kunnen zien aankomen”, vertelt hij aan de NOS.

Lees ook: We gaan meer betalen voor een hapje en een drankje in de horeca

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress