Terug naar een vast energiecontract zal nog lang duren

energiecontract

Energiebedrijven: ‘Zolang er geen nieuwe regels zijn, geen vaste contracten’

Helaas is het nog steeds onzeker wanneer de vaste contracten voor de energiekosten weer terugkomen. Toezichthouder ACM haalt het niet om voor het einde van het jaar nieuwe regels voor de opzegvergoedingen op te stellen. Energiemaatschappijen reageren hierop dat ze geen vaste energiecontracten gaan aanbieden voordat dat stukje geregeld is. 

Geen regels, geen vaste contracten

Energiebedrijven zijn vrij om ook nu vaste contracten aan te bieden, stelt toezichthouder ACM. Maar sinds de energiemarkt alle kanten op ging, doen energiebedrijven dat niet meer. “Dat zullen we ook niet doen zolang er geen nieuwe regels zijn voor de opzegvergoeding”, laat een woordvoerder van energiebedrijf Eneco weten. Eind oktober liet de toezichthouder van de energiemarkt: de ACM, weten dat de nieuwe regels voor die opzegvergoeding of -boete 1 januari 2023 in zouden gaan.

Nog niet vastgesteld

“Dat lukt niet”, geeft de woordvoerder van de ACM toe. “Het is heel belangrijk dat consumenten weten wat ze moeten betalen als ze een vast contract toch willen opzeggen, maar de regels daarvoor zijn nog niet vastgesteld.” Maar wanneer dat wel vast wordt gesteld, dat laat de woordvoerder niet los. “We zijn er nog mee bezig”, aldus de woordvoerder.

Risico

Doordat energiebedrijven de energie moeten inkopen, willen ze dat die vergoeding of boete fors gaat stijgen. “Wij moeten de energie inkopen. Als de prijs bij een andere leverancier dan lager is, lopen mensen massaal weg. Dat risico is voor ons te groot”, laat de Eneco-woordvoerder weten.

Ook een woordvoerder van Essent laat weten dat het aanbieden van vaste contracten en de komst van de nieuwe regels wel degelijk met elkaar te maken hebben. “Maar we zijn daar wel over in gesprek”, aldus de Essent-woordvoerder. Energiebedrijf Vattenfall laat weten dat zij in 2023 wel weer vaste contracten willen aanbieden. “Dat voornemen hebben we, maar we wachten daarmee wel tot de ACM de nieuwe regels voor de opzegvergoeding heeft opgesteld.”

Lees ook: Oeps: Buienradar meldt -70 graden in Brabant

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels

Array