Veilig op vakantie: 189 mensen mogen het in april uitproberen in een Grieks resort

testvakantie

Een groep vakantiegangers mag volgende maand op proefreis

Het advies om niet naar het buitenland te reizen in verband met het coronavirus is verlengd tot half mei. Een meivakantie over de grens zit er dus niet in. Wel wil het kabinet in april gaan bekijken hoe we straks weer veilig een zonvakantie kunnen maken.

Proefreis

De reisbranche mag daarom een proefreis organiseren naar het Griekse eiland Rhodos. Voor de testvakantie mogen 189 mensen hun koffers pakken en acht dagen in een resort verblijven. In het resort mogen buiten de testvakantiegangers om geen andere gasten komen. Er is alleen personeel aanwezig.

Strikte voorwaarden

Een vakantie ‘als vanouds’ gaat het in ieder geval niet worden. Reizigers moeten zich bij vertrek en na aankomst laten testen. Ook mogen ze het resort niet verlaten, dus het hele eiland bekijken zit er niet in. Ter plaatse moeten de vakantiegangers de geldende coronamaatregelen van het eiland volgen. Op dit moment kent Griekenland bijvoorbeeld ook een avondklok, iedereen boven de 3 jaar moet ook een mondkapje dragen, zowel in binnenruimtes als op straat, en restaurants en musea zijn nog gesloten. De 189 testvakantiegangers moeten bovendien tien dagen in quarantaine bij thuiskomst.

Tweede proefreis

Dat klinkt dus niet als een vrije, zorgeloze vakantie. Er wordt daarom ook gewerkt aan een tweede proefreis, waarbij de toeristen meer bewegingsvrijheid krijgen. Wanneer deze reis plaatsvindt, is nog niet bekend.

Zelf betalen

De 189 vakantiegangers moeten deze speciale buitenlandse vakantie zelf betalen. Voor 399 euro per persoon krijg je de vlucht, het verblijf, transfer, all-inclusive verzorging en de twee PCR-testen. Aanmelden kan via de website van Sunweb vanaf 24 maart 18:00 uur. Ben je een van de geselecteerde proefreizigers, dan vlieg je op 12 april naar het Griekse eiland.

Onder voorbehoud

“Nederlanders staan te trappelen om weer in het buitenland op vakantie te gaan en reisorganisaties op hun beurt ook om die reizen te verzorgen”, vertelt Frank van Oostdam van reisbranchevereniging ANVR. “Maar het moet wel veilig en coronaproof. Ik heb het volle vertrouwen dat dit initiatief zal aantonen dat je via je reisorganisatie onbezorgd en veilig vakantie kunt vieren.” Mocht de situatie in Nederland of op Rhodos onverhoopt toch nog erg veranderen, dan kan de proefreis worden afgeblazen.

Gerichte reisadviezen

Na de proefreis gaat een onafhankelijk bureau onderzoeken hoe de testvakantie is verlopen. Met de resultaten van dit onderzoek kan het kabinet gerichte reisadviezen opstellen voor de zomer. RTL meldt dat er ook nog testreizen komen voor auto-, cruise-, trein- en busvakanties.

Bron: RTL Nieuws, Sunweb, ANWB | Beeld: Unsplash