Thuis vakantie vieren kan net zo goed voor je zijn als op reis gaan

Het gaat er niet om waar je bent, maar wat je doet

Miljoenen Nederlanders zijn van plan om dit jaar de koffers te pakken, maar er blijft veel onduidelijkheid over wat de mogelijkheden zijn voor een reisje. Thuisblijven tijdens de vakantieweken ziet niet iedereen misschien zitten. Het is daarentegen wel gezonder voor je dan je vakantie uit blijven stellen tot we weer naar verre bestemming kunnen trekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vooral gaat om wat je doet tijdens je vakantie, en niet waar je bent. Thuis ontspannen vakantie vieren doe je op deze manier.

Herstel

Vakantie houden is geen overbodige luxe. Een periode van rust, verbinding en verminderde werkstress is namelijk van groot belang voor onze gezondheid. Je vakantie uitstellen tot na de zomer is daarom niet altijd een goed idee, zelfs als je er niet op uit kunt gaan. Volgens Jessica de Bloom van de Rijksuniversiteit Groningen is het heel belangrijk om af en toe een periode van herstel te hebben: “Net zoals slaap kun je herstel niet opsparen.” Om te voorkomen dat je helemaal opgebrand bent aan het einde van de zomer, kun je beter alvast een paar dagen thuisvakantie opnemen.

Effect van thuisvakantie

Gelukkig kunnen we de gezondheidseffecten van vakantie gewoon thuis ervaren. Als een reis er dit jaar dus niet in zit, betekent dat niet dat je maar gewoon door moet werken. Neem vrije dagen op en richt je thuisvakantie in alsof je echt even weg bent: ga wandelen of fietsen in de natuur, doe waar je zin in hebt en stel (huishoud)klusjes voorlopig uit, neem de tijd om lekker te eten, breng tijd met je familie door, begin aan een goed boek… Volgens De Bloom kun je ook door een rustgevende inrichting van je dag dat ontspannende vakantiegevoel bereiken, zonder dat je jouw woonplaats hoeft te verlaten.

Lees ook: Vakantie naar het buitenland? Hier vind je naar welke landen je kunt reizen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash