Thuiswerken kan je meer dan 40 euro per maand kosten

Het thuiswerken brengt verschillende extra kosten met zich mee

Nu een groot deel van Nederland al maandenlang thuiswerkt, vragen veel mensen zich af hoe ze dit voelen in de portemonnee. Budgetorganisatie Nibud heeft de extra kosten van het thuiswerken berekend. En dat is toch even slikken: ‘Op jaarbasis gaat het toch al gauw om 440 euro extra.’

Ruim 40 euro per maand

Door thuis te werken bespaar je misschien reiskosten en reistijd, maar het brengt wel andere extra uitgaven met zich mee. Volgens het Nibud lopen de kosten van het meer thuis zijn op tot 2 euro per werkdag. Iemand die werkt in voltijd (vijf dagen van acht uur per week), zou per maand 43,30 euro meer uitgeven tijdens het thuiswerken. Dit vertaalt zich in ongeveer 440 euro per jaar. Mensen die nu vanwege de coronacrisis al een halfjaar fulltime thuis aan de bak zijn, zijn daar dus al zo’n 220 euro aan kwijt.

Extra kosten

De extra kosten zijn op meerdere manieren te verklaren. Zo gaat het verbruik van elektriciteit, water en gas logischerwijs omhoog bij thuiswerkers. Daarnaast moeten werknemers zelf dokken voor producten die hun werkgever normaal aanschaft, zoals koffie, thee en toiletpapier. Het Nibud rekent zelfs de afschrijving van je bureau of tafel en stoel mee.

Vergoeding aanvragen

Volgens het Nibud is het belangrijk dat thuiswerkers deze extra kosten in de gaten houden. “Het zijn kleine bedragen die niet opvallen, maar op jaarbasis gaat het toch al gauw om 440 euro extra,” meldt het instituut op de website. Het Nibud raadt thuiswerkers dan ook aan om met hun baas te overleggen of er een vergoeding mogelijk is. Voor werkgevers kan dit voordeliger zijn dan voor werknemers, omdat de vergoeding voor werkgevers niet wordt belast.

Lees ook: Werk je thuis? Let dan extra goed op je spijsvertering

Bron: Nibud | Beeld: Pexels