Thuiswerken na corona? Kwart werknemers zegt volmondig ja

thuiswerken

Wie ziet blijven werken vanuit huis ook wel zitten?

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: je werkplek in huis hebben. Uit een recente poll van het TNO blijkt dat een kwart van de ondervraagden ook na de coronacrisis thuiswerken wel ziet zitten. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan.

Thuiswerken en contacten vermijden

Sinds het begin van de eerste lockdown adviseert het kabinet al om thuis te werken waar mogelijk. Hier hebben we massaal gehoor aan gegeven. Volgens een recente poll van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), werkte eind vorig jaar zo’n 48 procent van de werkenden thuis. Dit is iets meer dan de zomer van 2020, toen zo’n 45 procent thuiswerkte. Op deze manier vermijden we contacten en remmen we de verspreiding van het virus.

Toch naar je werkplek?

Er zijn ook genoeg mensen die niet vanuit huis werken. Uit de peiling blijkt dat dit verschillende redenen heeft. Ongeveer veertien procent laat weten dat er in principe ruimte is om thuis te werken. De helft van deze groep kiest er zelf voor om naar hun normale werkplek te gaan, de andere helft zegt dat dit in opdracht is van hun werkgever. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook genoeg mensen die niet vanuit huis kunnen werken – denk aan de medewerkers in magazijnen bijvoorbeeld. Er wordt meer besteld dan ooit, en zij kunnen niet vanuit huis hun werk doen.

Thuiswerken kan beter

Daarnaast laat ruim 45 procent van de ondervraagden weten dat het thuiswerken nog een stuk beter kan. Zij geven aan meer middelen nodig te hebben. Je kunt hierbij denken aan een betere bureaustoel, een extra scherm, of andere apparatuur. Dit is niet helemaal verrassend: bijna 90% van de thuiswerkenden zit zes uur of meer per dag achter een beeldscherm. Dat wil je dan natuurlijk wel zo comfortabel mogelijk doen.

We zijn best tevreden

Ondanks alles heeft 75 procent van de ondervraagden laten weten best tevreden te zijn met het leven. Een kwart van de huidige thuiswerkers heeft aangegeven na de crisis ook graag volledig thuis te willen blijven werken. Nog meer mensen zijn te porren voor een soort combinatie tussen thuis en op locatie werken: zo’n 43 procent is dit van plan na de crisis.

Lees ook: GroenLinks en D66 zetten zich in voor spoedwet recht op thuiswerken

Bron: TNO | Beeld: Pexels