Thuiswerken wordt steeds populairder

thuiswerken

Het staat zelfs als voorwaarde in de cao’s

In plaats van in de file op weg naar kantoor in je joggingbroek achter de laptop. Of voor de lunch een lekker eitje bakken en tussendoor even snel een wasje draaien. Thuiswerken biedt voor veel mensen fijne voordelen. Tijdens de coronacrisis werd het door veel bedrijven zelfs verplicht en sindsdien is het concept erg populair. 

Hybride werken

Tijdens de lockdowns verplichtten veel organisaties hun werknemers om thuis te werken in verband met het stijgende aantal besmettingen. Ook toen de strenge maatregelen werden opgeheven, riep de overheid mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven werken (indien mogelijk). Sindsdien zijn steeds meer werknemers hybride gaan werken: deels thuis en deels op kantoor. De populairste verdeling is bij een fulltime baan om drie dagen op kantoor te werken en twee dagen thuis.

Thuiswerken blijvend

Volgens een woordvoerder van werkgeversclub AWVN gaan veel werkgevers ervan uit dat thuiswerken blijvend is. “Twee dagen vanuit huis werken is inmiddels doorsnee geworden. We maken daarbij wel dezelfde keuze: vooral de dinsdag en donderdag zijn populaire kantoordagen. Dat is goed terug te zien op de weg: op de andere dagen staan er nauwelijks files meer.”

Een belangrijke voorwaarde

In 122 van de 390 cao’s van dit jaar staat thuiswerken als een belangrijke voorwaarde. Volgens de AWVN zijn er geen werkgevers bekend waarbij werknemers verplicht vijf dagen per week op locatie moeten werken. “Dat is niet het geval, beide partijen zijn in dit geval op zoek naar een goede balans. Het is ook niet zo dat werknemers alleen maar thuis willen zitten. Zij missen ook de sociale contacten en de omgeving.”

Lees ook: Steeds meer openstaande vacatures in de zorg

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Thought Catolog