Tijdens kerst winkelden we meer dan voor corona

kerst

Vooral op Eerste Kerstdag zijn de cijfers flink gestegen

Afgelopen kerstdagen hebben Nederlanders meer gewinkeld dan voor de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland over pinbetalingen. Op Eerste kerstdag werd 20 procent vaker met de pin afgerekend dan in 2019 en op Tweede Kerstdag was dat 15 procent vaker. 

Veel meer afgerekend

Volgens NU.nl winkelden we tijdens kerst online zelfs twéé keer zoveel als drie jaar geleden. De cijfers worden vergeleken met die van 2019, omdat in 2020 en 2021 lockdowns van kracht waren, waardoor er logischerwijs minder gewinkeld werd. In de week voor kerst kochten we ten opzichte van ‘normale’ weken vooral meer bij winkels voor fotografie, brillen en sieraden. Ook bij kleding- en speelgoedwinkels werd aanzienlijk meer afgerekend dan normaal.

Steeds meer winkels open tijdens kerst

De groei van het aantal aankopen kan te maken hebben met het feit dat er steeds meer winkels open zijn tijdens de kerstdagen. Met name op Eerste Kerstdag openden steeds meer winkels hun deuren. Retailexpert Michiel Kregel noemt dat het ‘IKEA-effect’. “Het is niet meer de Kerst van jaren geleden, toen alles gesloten was.” De verwachting is dat de komende jaren steeds meer winkels hun deuren zullen openen tijdens de feestdagen.

Lees ook: Orgel Joke wenst volgers vanuit ziekenhuis fijne kerstdagen

Bron: NU.nl | Beeld, Unsplash, Kevin Dowling