Tinder-gebruikers in de VS kunnen matches natrekken op strafblad

tinder strafblad

Zou je dit ook in Nederland willen zien?

De dating-app Tinder kwam vanmorgen met bijzonder nieuws. De app maakt het namelijk mogelijk voor mensen om hun matches na te trekken op een eventueel strafblad. Hoe dat werkt, en of we het binnenkort ook in Nederland kunnen verwachten? Dat lees je hier.

Met strafblad op Tinder

Ja, je leest het goed. In de Verenigde Staten kunnen gebruikers van dating-app Tinder binnenkort inzicht krijgen in een mogelijk strafblad van hun matches. Hiervoor heeft de dating-dienst de handen ineen geslagen met de organisatie Garbo. Deze non-profit is erop gericht om geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen. Achtergrondchecks moeten hierbij helpen, stelt de organisatie. Zoals ons allemaal is aangeleerd met de introductie van het internet: niet alles is altijd wat het lijkt. Die charmante vent kan bijvoorbeeld flink agressief uit de hoek komen. En wie weet gaat die dame met die lieve foto’s regelmatig op de vuist. Maar ja: dat zie je niet aan een Tinder-profiel.

Hoe werken de achtergrondchecks op Tinder?

Het gaat als volgt: stel dat je een leuk persoon tegenkomt op de app, dan kun je met deze persoon ‘matchen’. Je kunt dan via de chat elkaar leren kennen met uiteindelijk als doel om ook offline elkaar te ontmoeten. Voor het zover is, kun je dus via Tinder voor $2,50 een verzoek indienen bij Garbo. Die organisatie trekt dan op basis van bijvoorbeeld naam, telefoonnummer en leeftijd uit overheidsinformatie na of je match een strafblad heeft. Specifiek worden meldingen van bijvoorbeeld seksueel misbruik en geweld hierbij weergegeven. Een strafblad vanwege drugsbezit zal bijvoorbeeld niet via deze functie naar voren komen.

Reacties

De oprichter van Garbo, Kathryn Kosmides, licht toe: “Als iemand in het verleden grensoverschrijdend gedrag heeft laten zien, voorspelt dit vaak ook of iemand in de toekomst op deze manier een gevaar kan vormen.” Zo moeten de achtergrondchecks dus helpen. Maar niet alle experts zijn het hierover eens. Sarah Lageson, een universitair hoofddocent aan de School of Criminal Justice in het Amerikaanse Newark legt het uit. “De meeste mensen die schadelijk gedrag vertonen hebben geen strafblad. Daarom is het nagaan van het strafregister misschien niet de beste manier om te beoordelen of iemand die je niet persoonlijk kent een gevaar voor je kan vormen.”

En Nederland?

Misschien vraag je je nu af of we dit binnenkort ook in Nederland kunnen verwachten. Tech-site Tweakers stelt dat het onwaarschijnlijk is, aangezien Garbo alleen in de VS actief is. Bovendien stelt cybersecurity-expert Bart van Buitenen in de reacties dat de uitvoering van de dienst zoals in de VS in Europa simpelweg niet toegestaan is. “De reden dat het hier niet gaat gebeuren en dat Garbo hier niet bestaat, is omdat zo’n dienst in de EU illegaal is. Gegevens over strafrechtelijke veroordelingen mag je alleen gebruiken als een specifieke wet dat toelaat (denk in het onderwijs, of als je beveiliger wordt), in de GDPR is dat voorzien als een categorie bijzondere gegevens”, schrijft hij. Duidelijk!

Lees ook: De Tinder Swindler is te boeken voor nachtclubs en vraagt enorm bedrag

Bron: AD.nl, Tweakers | Beeld: Pixabay