Toch wel regenboogvlaggen in Boedapest: UEFA overstag na kritiek

Aanvankelijk mochten supporters de vlaggen niet meenemen in het stadion en de fanzone

Vanavond speelt Nederland de volgende EK-wedstrijd. Dit keer is Tsjechië de tegenstander en moet het Nederlands Elftal afreizen naar Boedapest. Om een statement te maken tegen de antihomowet die in het land is aangenomen, hadden Nederlandse supporters massaal regenboogvlaggen meegenomen. In eerste instantie had de UEFA de vlaggen verboden in het stadion en de Oranje-fanzone. Maar na veel kritiek zijn ze nu toch overstag gegaan.

Regenboogvlaggen

Aanvankelijk zouden we vanavond geen regenboogvlaggen zien in de Puskás Arena, het voetbalstadion in Boedapest. “In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de UEFA, dus die mag dat bepalen”, legt KNVB-woordvoerder Daan Schippers uit. “Maar dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dit besluit steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en zijn daarom de OneLove-campagne gestart.”

Vlaggen in kluisjes

Fans die hun regenboogvlag toch mee naar binnen zouden smokkelen, zouden bij de ingang van de fanzone tegengehouden worden. Daar zouden ze de vlaggen moeten opbergen in een kluisje, weet Schippers. “Maar ik heb wel een aantal mensen gezien die in een compleet regenboogpak hier in de fanzone rondlopen.”

Overstag

Nadat de UEFA bakken kritiek kreeg op hun beleid, zijn ze toch overstag gegaan. Regenboogvlaggen zijn vanavond dus wél welkom in het stadion en in de fanzone. “De UEFA heeft de Hongaarse voetbalbond eerder op de dag laten weten dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en dat, in overeenstemming met de Equal Game-campagne van de UEFA, die gericht is op het bestrijden van elke vorm van discriminatie, ook tegen de LGBTQI+-gemeenschap, dergelijke vlaggen zullen worden toegestaan in het stadion”, aldus de UEFA. „De UEFA wil duidelijk maken dat zij geen regenboogkleurige symbolen heeft verbannen uit de fanzone in Boedapest en dat de fanzone onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten valt. De UEFA zou zo’n symbool zeer welkom heten in de fanzone.”

Aanvoerdersband

Het Nederlands Elftal maakt vanavond ook een statement tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië. Georginio Wijnaldum draagt namelijk een speciale OneLove-aanvoerdersband. “Daar zijn wij trots op”, laat Schippers weten. “Ook alle KNVB-bestuurders dragen vandaag een speldje van de OneLove-campagne.”

Lees ook: Brandstofprijzen bereiken recordhoogte: 2 euro voor een liter benzine

Bron: NOS, Telegraaf | Beeld: iStock