Torenhoge inflatie, maar de lonen stijgen niet genoeg mee

inflatie

Het leven is behoorlijk duurder geworden het afgelopen jaar

Het leven in Nederland was in maart van dit jaar 9,7 procent duurder dan in maart 2021, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de hoogste inflatie in 46 jaar, wat vooral te danken is aan de steeds verder stijgende energieprijzen.

Verschillende methoden

Een week geleden maakte het CBS het inflatiecijfer bekend, dat is berekend volgens de methode van het Europese statistiekbureau Eurostat. De rekenmethode verschilt per Europees land, dus heeft Eurostat een eigen methode toegepast om de inflatie in alle landen met elkaar te vergelijken. Daarbij kwam de Nederlandse inflatie in maart op 11,9 procent uit. Het getal van het CBS ligt met 9,7 iets lager, omdat daar meer verschillende kosten voor zijn meegerekend. De inflatie ligt hoe dan ook op het hoogste niveau sinds april 1976.

Energie

Vooral de energieprijzen spelen een grote rol bij de inflatie. Het CBS rekent zowel gas, stadsverwarming als elektriciteit onder de noemer energie. Die drie waren in maart 2022 samen 157 procent duurder dan in maart 2021. Het kabinet heeft inmiddels bekendgemaakt dat mensen met een laag inkomen in april 600 euro meer compensatie op hun energierekening krijgen.

Brandstof

Ook de brandstofprijzen liegen er niet om. Gemiddeld betaalden we in maart 2,29 euro voor een liter benzine en 2,12 euro voor een liter diesel. De prijzen liggen 36,5 procent hoger dan een jaar geleden. Het kabinet heeft inmiddels de accijnzen op brandstof verlaagd, zodat voor de inflatie op dat gebied wordt gecompenseerd. De accijnzen zijn nu 17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel. Die maatregel zal zeker tot eind 2022 blijven gelden.

Voeding, meubels, verbouwen

Een derde factor in de torenhoge inflatie is de prijs van voeding. Inmiddels is voeding ruim 6,2 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral de prijzen van groente en vlees zijn gestegen. Tot slot lopen de kosten voor de aanschaf van meubels en het verbouwen van een huis flink op: daar betaal je nu 10 procent meer voor dan in maart vorig jaar.

Lonen niet genoeg gestegen

Helaas zijn de lonen niet genoeg meegestegen om voor de inflatie te compenseren. In het eerste kwartaal van 2022 stegen de cao-lonen met 2,4 procent. Dat terwijl de inflatie over het eerste kwartaal in totaal op 7,4 procent uitkomt. Vaak kunnen cao-loonstijgingen abrupte prijsstijgingen niet bijhouden, omdat loonontwikkelingen gebaseerd zijn op eerder gemaakte afspraken. Het is dus moeilijk om lonen zomaar enorm te laten stijgen, terwijl dat eigenlijk wel nodig is om dezelfde koopkracht te behouden.

Lees ook: Ondanks de inflatie gaan de pensioenen momenteel niet omhoog

Bron: NU.nl 1, NU.nl 2, NOS | Beeld: Unsplash, Sara Kurfess