Tornado’s verwoesten Amerikaanse staat Kentucky: ‘Zeker vijftig doden’

Kentucky

Het extreme noodweer richt veel schade aan

De Amerikaanse staat Kentucky heeft te maken met zwaar noodweer. Door meerdere tornado’s en orkanen zijn er tientallen doden en gewonden gevallen. Gouverneur Beshear zei op een persconferentie dat er zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen, maar hij vreest dat dit er nog veel meer zijn. 

Tornado’s

Volgens Beshear is het een van de zwaarste stormen die Kentucky ooit heeft moeten doorstaan. De tornado’s bewogen zich over een afstand van ruim 300 kilometer over de grond, iets wat volgens de gouverneur nog nooit eerder is vertoond in Kentucky. Meer dan tien county’s in de staat hebben schade. De hardst getroffen county is Graves, gelegen in het uiterste westen van de staat. In de stad Mayfield stortte het dak van een kaarsenfabriek in door een orkaan. Het dak kwam terecht op de medewerkers die het helaas niet overleefden.

Noodtoestand

De gouverneur van Kentucky heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat. Hierdoor komt er extra geld vrij voor noodhulp. En dat is hard nodig, want er zitten zeker 57.000 mensen zonder stroom. Ook andere Amerikaanse staten hebben last van extreem noodweer, zoals Tennessee. Daar kwamen drie mensen om het leven door een storm. In Missouri heeft een tornado een wijk verwoest waarbij een dode is gevallen en in Arkansas richtte een tornado grote schade aan in een verzorgingstehuis.

Veel slachtoffers

Ook bij Amazon ging het mis. In het zuiden van Illionois staat een magazijn van het bedrijf, waarbij een dak instortte. Zo’n honderd medewerkers hadden op dat moment nachtdienst en kwamen vast te zitten. Hoeveel gewonden er precies zijn gevallen is onduidelijk, maar volgens hulpdiensten is het “een incident met veel slachtoffers”.

Lees ook: Vuurwerkpeiling: een op tien gaat alsnog vuurwerk afsteken ondanks verbod

Bron: NOS | Beeld: Videostill NOS