Goede vraag: tot wanneer mag je iemand gelukkig nieuwjaar wensen?

gelukkig nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar! Of eh, is dat nu te laat?

Rond de feestdagen hebben we tal van ongeschreven regels. Zo mag je de kerstboom pas na Sinterklaas in huis halen, moet-ie met Driekoningen op 6 januari weer de deur uit en vuurwerk steek je op oudejaarsavond af na twaalf uur ’s nachts. Maar hoe zit dat eigenlijk met mensen een gelukkig nieuwjaar wensen? Tot wanneer kan dat? 

Geen nieuwjaarsborrels

Helaas moeten we het ook dit jaar weer doen zonder nieuwjaarsborrels met vrienden, familie en collega’s. We mogen maar twee mensen per dag ontvangen en we werken nog steeds zoveel mogelijk thuis. We hebben veel mensen om ons heen dus nog geen gelukkig nieuwjaar gewenst. Dat roept dan ook de vraag op tot wanneer het acceptabel is om dit te doen.

We vallen gelijk maar met de deur in huis: een officiële regel is er niet. Wel zijn er twee ongeschreven regels waar veel mensen zich aan houden als het aankomt op iemand een gelukkig nieuwjaar wensen.

Driekoningen

Sommige mensen houden Driekoningen aan als uiterste datum, dat ieder jaar op 6 januari plaatsvindt. Niet geheel toevallig is dit ook de dag dat bij veel mensen de kerstversiering de deur uitgaat. Voor veel mensen geldt die datum dus als de dag dat de feestdagen én de nasleep ervan voorbij zijn.

15/16 januari

Andere mensen vinden Driekoningen wat te vroeg om te stoppen met iemand een gelukkig nieuwjaar wensen. Aangezien veel mensen in de eerste week van januari vrij en/of op vakantie zijn, zie je niet al je vrienden, familie en collega’s voor 6 januari. Daarom is de andere ongeschreven regel dat je mensen tot het einde van de tweede week van januari een gelukkig nieuwjaar mag wensen. Je hebt dus nog even. O ja, en gelukkig nieuwjaar!

Lees ook: 7 tips om je goede voornemens deze keer wél vol te houden

Bron: MAN MAN | Beeld: Unsplash

Array