Tot wanneer mag je iemand een ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen?

gelukkig nieuwjaar

Wanneer mag je het niet meer zeggen?

Namens de hele redactie van Tips en Weetjes: de beste wensen voor het nieuwe jaar! Je zult het de komende dagen nog veelvuldig horen, familie, vrienden en collega’s die je een gelukkig nieuwjaar wensen. Maar wanneer ‘mag’ je dit eigenlijk niet meer zeggen? Er zijn twee momenten. 

Te laat of niet?

‘Gelukkig nieuwjaar’, ‘de beste wensen’ of ‘happy new year‘: de komende tijd zul je het nog veelvuldig om je heen horen. Wanneer je bekenden voor het eerst weer ziet sinds de jaarwisseling, is het heel gebruikelijk om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. In de eerst week van januari is dit heel gewoon, maar naarmate de dagen en weken vorderen slaat de twijfel toe bij sommigen. Want wanneer is het ’te laat’ om de beste wensen uit te spreken?

Driekoningen

Een officiële datum waarop je elkaar geen gelukkig nieuwjaar meer mag wensen, die is er natuurlijk niet. Wel zijn er twee momenten die veel mensen aanhouden als richtlijn. De eerste is al best snel, namelijk 6 januari. Dan is het namelijk Driekoningen: de Christelijke feestdag waarop de heilige koningen Jezus bezochten. Vanaf dit moment wordt de kerstperiode afgesloten en zijn nieuwjaarswensen niet meer gebruikelijk. Volgens sommige mensen is kerstversiering na 6 januari trouwens ook not done.

Twee weken

Een ander moment die mensen aanhouden is 15 januari. Veel mensen zijn na oud en nieuw nog een aantal dagen vrij, waardoor het gebruikelijk is om bekenden het beste te wensen tot halverwege januari. Zo heb je net iets meer tijd om iedereen een happy new year te wensen. Zoals je ziet kun je dus best wel flexibel zijn met nieuwjaarswensen, al moet je het niet te lang uitstellen. Eind januari is het namelijk ben écht aan de late kant.

Lees ook: Cees (76) en Leo (86) verloren in 2022 hun vrouw en zijn nu miljonair

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels