Treurig nieuws: actrice Linda van Dyck overleden

Linda van Dyck

Ze was onder meer bekend van haar rol in Ciske de Rat

Actrice Linda van Dyck is afgelopen zondag overleden. Dit treurige nieuws heeft haar familie aan het ANP bekendgemaakt. 

Linda van Dyck

De actrice overleed op 75-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam. Linda van Dyck is de acteursnaam van Linda Marianne de Hartogh. Ze werkte sinds 1966 in de film- en tv-wereld en op haar 11e speelde ze haar eerste televisierol in De Vader van Strindberg met haar stiefvader, acteur Ko van Dijk. In haar verdere leven heeft de actrice tientallen succesvolle theaterstukken, films en series op haar naam staan. Halverwege de jaren zestig begon ze ook als zangeres in de mede door haar opgerichte popgroep Boo and the Booboo’s.

Bekendste rol

De meesten kennen de welbekende actrice als Tante Jans in Ciske de Rat. Maar naast haar rol in de populaire film had Linda een veelzijdige carrière op haar naam staan. Zo speelde ze in films als Het Gangstermeisje, Twee vorstinnen en een vorst, De grens, In de schaduw van de overwinning, Suzy Q, Floris en Het schnitzelparadijs.

In 1982 werd Linda naar aanleiding van haar rollen in Twee vorstinnen en een vorst en Ademloos uitgeroepen tot beste Nederlandse filmactrice. Maar ook in het theater schitterde ze in stukken als Nacht, Moeder en Who’s Afraid of Virginia Woolf. Voor die laatste rol kreeg ze tevens een nominatie voor een Theo d’Or. In 2010 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Privéleven

In 1989 trouwde Linda met Jaap Nolst Trenité, met wie ze samen een zoon kreeg: Jamie Nolst Trenité. Hij is bij het publiek bekend als verslaggever van RTL Boulevard. In 2016 scheidde ze van Jaap. Begin 2021 werd de actrice getroffen door een herseninfarct.

Lees ook: Waarom we massaal genoten van de eerste aflevering Winter Vol Liefde

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld