Treurig nieuws: brokstukken vermiste onderzeeër gevonden

onderzeeër

De onderzeeër zou zijn geïmplodeerd

Afgelopen donderdag kwam het treurige nieuws naar buiten dat de vermiste onderzeeër die onderweg was naar het wrak van de Titanic, is geïmplodeerd. Hierbij zijn alle vijf passagiers omgekomen, zo meldde de Amerikaanse kustwacht. Ze kwamen tot de ontdekking toen een onderwaterrobot brokstukken vond in de buurt van de Titanic. 

Geïmplodeerd

Wanneer de onderzeeër is geïmplodeerd, is niet duidelijk. Wel heeft een medewerker van de Amerikaanse kustwacht laten weten aan CBS News dat zij een ‘akoestische afwijking’ hebben gehoord’, kort nadat het contact met de onderzeeër werd verbroken. En doordat de omstandigheden op de bodem van de Atlantische Oceaan best extreem zijn, is het ook nog maar de vraag of daar opheldering over komt. Daarnaast is het ook niet zeker of de stoffelijke overschotten geborgen kunnen worden.

Om het leven gekomen

Een duikexpert – die twee passagiers persoonlijk kende – maakte eerder al bekend dat er een brokstuk is gevonden vlakbij de Titanic. “Twee vrienden van mij zijn er niet meer”, liet hij emotioneel weten. Ook het bedrijf achter de Titanic-expeditie ging er al vanuit dat de passagiers van de onderzeeër om het leven waren gekomen. “Ons medeleven gaat uit naar de vijf mensen en hun familie”, zo staat er in de verklaring van het bedrijf.

Waarschuwingen

Vanaf het begin van de vermissing was het al duidelijk dat de passagiers ongeveer 96 uur aan zuurstof aan boord hadden. Maar toen die vier dagen afgelopen donderdag waren verstreken, werd de kans al zeer klein dat de passagiers levend boven water zouden komen.

Eerder kwam er naar buiten dat de organisatie van de expeditie al meerdere keren was gewaarschuwd over de veiligheid van de passagiers, en dat daar ‘ernstige zorgen’ over waren. Een medewerker van de organisatie had geschreven dat het vaartuig meerdere keren moest worden getest en ook experts hebben meerdere keren hun zorgen geuit. Een verslaggever van CBS meldde na een bezoekje aan het vaartuig op het droge, dat veel onderdelen geïmproviseerd leken te zijn.

Lees ook: Bizar: zwangere vrouw doodgeschoten door haar 2-jarige zoon

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld