Treurig nieuws: oud-premier Dries van Agt is overleden

Dries van Agt overleden

Hij is 93 jaar geworden

Verdrietig nieuws vanuit Nijmegen: oud-premier Dries van Agt is overleden, zo maakt kenniscentrum The Rights Forum namens de familie bekend. Zo maken zij ook bekend dat Dries samen met zijn vrouw Eugenie op een zelfgekozen moment is overleden. 

Hand in hand gestorven

De oud-premier kampte al een langere tijd met een slechte gezondheid, zo meldt The Rights Forum. Ook zijn vrouw Eugenie was in slechte gezondheid. “Na meer dan zeventig jaar samen is het echtpaar hand in hand gestorven”, aldus het forum.

Minister-president

Van Agt is minister-president geweest van 1977 tot eind 1982. Daarnaast was hij erevoorzitter en oprichter van The Rights Forum op het gebied van Israël en de Palestijnen, waar hij zich de laatste jaren vooral hard maakte voor de mensenrechten en de Palestijnse zaak.

Steunbetuigingen en herinneringen

Uit de politieke wereld klinken er allerlei steunbetuigingen en wordt er herdacht wat voor mooi mens Van Agt was. Zo schreef demissionair premier Mark Rutte op X: “Dries van Agt is zijn hele leven volkomen uniek gebleven. (…) Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik, zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries van Agt kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing.”

Ook het Koninklijk Huis heeft een reactie gegeven op het overlijden van de oud-premier. “Met groot respect gedenken wij Dries van Agt. Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid in een turbulente tijd en wist van zijn markante persoonlijkheid een kleurrijke stijl velen te inspireren. Zijn inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving verdient grote waardering.”

Lees ook: Ariana over haar Big Brother-avontuur: ‘Er is veel niet getoond’

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld