Trimbos-instituut: ‘Kinderen af en toe alcohol laten drinken is schadelijk’

kinderen alcohol

Ouders denken vaak dat ze hun kinderen verantwoord kunnen leren drinken, maar dit zit anders

Hoewel de alcoholleeftijd in Nederland vanaf 18 jaar is, laten veel ouders hun kinderen daarvoor al weleens een glaasje alcohol proeven. Dit is wel degelijk schadelijk, zo maakt het Trimbos-instituut bekend.

Gevaarlijk

Volgens Trimbos hebben kinderen die voor hun achttiende al regelmatig alcohol drinken sneller kans om een alcoholverslaving te krijgen. Daarnaast kan het ook schade aan de ontwikkeling van de hersenen toebrengen. Het instituut raadt ouders dan ook aan om er geen gewoonte van te maken hun kinderen al af en toe te laten drinken.

Alcoholgebruik

Veel ouders denken dat het beter is om hun kinderen ‘verantwoord’ te leren omgaan met alcohol door ze al te laten drinken, maar dat is dus geen goed idee volgens Trimbos. Binnenkort begint er een nieuwe campagne van NIX18, waarmee de organisatie hoopt meer aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik onder jongeren. NIX18 wordt onder meer gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, de GGD en het Trimbos-instituut.

Ninette van Hasselt, Programmahoofd Alcohol bij Trimbos-instituut, laat weten dat ouders strenger moeten omgaan met het alcoholgebruik van hun kinderen. “Kinderen hebben een soort natuurlijke drempel voor dit soort spannende dingen, die ze hiertegen beschermt. Als je als ouder die drempel weghaalt, geef je kinderen de ruimte om vaker en meer te gaan drinken.” Het puberbrein zou juist gevoelig zijn voor schadelijke stoffen zoals alcohol.

Lees ook: Aha: dit is waarom alcohol drinken vaak wordt gezien als ‘gezellig’

Bron: Linda | Beeld: Unsplash