Trump in gelekt telefoongesprek: ‘Vind genoeg stemmen zodat ik alsnog win’

Te horen is hoe Trump de hoogste verkiezingschef in Georgia onder druk zet om de verkiezingsuitslag te veranderen

Het duurt niet lang meer – ruim twee weken – en Donald Trump moet het presidentsstokje overdragen aan Joe Biden. Toch geeft de huidige president van de Verenigde Staten zich op z’n zachtst gezegd niet makkelijk gewonnen. Zaterdag belde hij met Brad Raffensperger, de hoogste verkiezingschef in Georgia, om genoeg stemmen te ‘vinden’ en de winst alsnog aan hem toe te kennen. 

11.780 stemmen vinden

The Washington Post kreeg het telefoongesprek van ruim een uur in handen en heeft de audio-opname in zijn geheel online gezet. Te horen is hoe Trump Raffensperger, de eerstverantwoordelijke bestuurder voor het verloop van de verkiezingen in de Amerikaanse staat én ook een Republikein, onder druk zet om hem alsnog tot winnaar uit te roepen. “Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, want we hebben de staat gewonnen”, zegt Trump duidelijk. Trump verloor de staat in november aan Democraat Biden met een verschil van 11.779 stemmen, na al twee eerdere hertellingen. De Amerikaanse president blijft dus op zoek naar die extra stem die hem aan een tweede termijn helpt.

Beluister hieronder een fragment uit het telefoongesprek tussen Trump en Raffensperger:

(Het artikel gaat verder onder dit fragment.)

Vleien, smeken en dreigementen

Trump haalt alles uit de kast om zijn partijgenoot over te halen tot een hertelling. Vleien, smeken en ten slotte dreigementen met strafrechtelijke gevolgen zijn onderdeel van het overtuigingsproces van de president. “De mensen in Georgia zijn boos, de mensen in Amerika zijn boos. Er is niets mis mee om te zeggen dat je de stemmen herberekend hebt”, probeert Trump het. “Brad, wat gaan we doen? We hebben de verkiezingen gewonnen, en het is niet eerlijk om het van ons af te pakken.”

Eerlijke verkiezingen

De Amerikaanse president blijft volhouden dat er is gefraudeerd met de verkiezingsuitslagen in Georgia, wat tot op heden onbewezen is. Trump beweert dat er stembiljetten zijn verdwenen en dat er is gesjoemeld met stemcomputers. “Jullie zouden moeten streven naar eerlijke verkiezingen. En je bent een Republikein”, zegt Trump. “We geloven dat we eerlijke verkiezingen hebben gehad”, reageert Raffensperger daarop duidelijk. Op een later moment voegt hij daar nog aan toe: “Meneer de president, het probleem is dat uw informatie verkeerd is.”

Strafbaar terrein

Amerikaanse media hebben geschokt gereageerd op het telefoontje van Trump. “Een ongekend brutaal telefoontje van president Trump met de hoogste verkiezingschef in Georgia”, noemen zij het gesprek. Daarnaast stellen experts dat de president zich met het aandringen op het ‘vinden’ van stemmen en het aanstellen van onderzoekers ‘die met antwoorden willen komen’ mogelijk op strafbaar terrein bevindt. Toch zal het lastig worden om Trump daarvoor te vervolgen. Het manipuleren van verkiezingen is strafbaar in Georgië, maar het is moeilijk om te bewijzen dat de president dat hier bewust deed. Daarvoor moet bewezen worden dat hij bewust liegt als hij zegt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Ook geeft hij Raffensperger nergens letterlijk de opdracht de uitslag te veranderen.

Krampachtige pogingen

Het is inmiddels de zoveelste poging van Trump om de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten. Maar in een zestigtal rechtszaken wist hij geen enkele rechter, waaronder ook Republikeinen, niet te overtuigen. Het Hooggerechtshof wees eerder al twee zaken af. De Amerikaanse inlichtingendiensten en Trumps eigen minister van Justitie, Bill Barr, zagen ook geen bewijs voor fraude. Barr trad vlak voor de kerst af.

Lees ook: Ex-model beschuldigt president Donald Trump van aanranding

Bron: NOS, Metro, Telegraaf | Beeld: Videostill