Twee derde van de werknemers met langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt

arbeidsongeschiktheid

Het UWV ziet veel patiënten uit de eerste coronagolf

Uit onderzoek van UWV blijkt dat zo’n twee derde van de werknemers met langdurige coronaklachten die zich bij het UWV meldt, honderd procent arbeidsongeschikt wordt verklaard. De ziekte heeft vaak een ingrijpende impact op het leven van deze groep mensen. 

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Als werknemers twee jaar ziek zijn en daardoor niet of minder kunnen werken, hebben ze meestal recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV bepaalt of mensen daarvoor in aanmerking komen. Patiënten uit de eerste coronagolf komen nu bij de uitkeringsinstantie terecht.

Langdurige coronaklachten

De uitkeringsinstantie meldt dat zo’n 85 procent van de zieke werknemers met langdurige coronaklachten, een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. In het merendeel van de gevallen, zo’n 62 procent, zijn ze arbeidsongeschikt verklaard. 23 procent krijgt een uitkering voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Verzekeringsartsen

Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV, ziet de drukte ook bij de verzekeringsartsen. “De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen.” Volgens Kroneman kunnen deze mensen meestal niet meer terug aan het werk. “Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid.”

Herbeoordeling

Volgens het AD zijn er tot en met mei in totaal 736 long covidpatiënten gekeurd door het UWV. 54 procent was op het moment van de keuring volledig arbeidsongeschikt, maar wordt niet uitgesloten dat ze in de toekomst weer aan het werk kunnen. Volgens het UWV willen veel van deze cliënten in de toekomst ‘weer aan de slag’. “Die willen we dan in een later stadium nog terugzien voor een herbeoordeling.”

Van de gekeurde coronapatiënten bij het UWV is 23 procent gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard. Een groot deel van deze groep is voor minder dan een derde arbeidsongeschikt en heeft geen recht op een uitkering.

Lees ook: Ziekenhuizen niet gewaarschuwd voor impact coronacrisis

Bron: RTL Nieuws, Nu.nl | Beeld: Pexels