Twee keer zoveel mensen met long covid bij de fysio als vorig jaar

long-covid

Steeds meer mensen zien in dat ze hulp nodig hebben bij hun herstel

Op dit moment behandelen fysiotherapeuten twee keer zoveel coronapatiënten met langdurige klachten als een jaar geleden. Dit laten de cijfers van de beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zien. 

Een verdubbeling

In totaal zijn er op dit moment ruim 120.000 mensen onder behandeling bij een fysiotherapeut omdat ze last hebben van langdurige covid. In mei vorig jaar waren dat er de helft minder, ruim 60.000. “En nog eens 80.000 Nederlanders hebben al maandenlang fysiotherapie gehad, maar zijn inmiddels hersteld”, aldus een KNGF-woordvoerder. Gemiddeld duurt een behandeling van een coronapatiënt bij de fysiotherapeut drie maanden, maar soms kan het oplopen. “Er zijn opvallende uitschieters naar boven. Zo zijn er mensen die ruim een half jaar regelmatig naar de fysio moeten”, zegt de woordvoerder.

Eerst zelfstandig proberen

C-support is een organisatie die langdurig zieke coronapatiënten helpt bij het vinden van de juiste zorgverleners. Zij melden een verdrievoudiging van het aantal cliënten sinds midden 2021. “Afgelopen maanden ontvingen wij zo’n duizend aanmeldingen per maand. We zijn overvallen door die enorme toestroom van mensen”, aldus directrice Annemieke de Groot. Toch gaat het volgens haar alleen nog maar om het topje van de ijsberg. Veel Nederlanders zoeken namelijk niet meteen hulp, maar proberen eerst zelfstandig van de klachten af te komen. “We zien dat veel van onze patiënten te snel weer hun leven willen oppakken.”

Ondanks de hoge cijfers is De Groot positief over de toekomst, omdat de toestroom inmiddels tot een halt lijkt te komen. “Mogelijk leidt omikron tot minder gevallen van langdurige covid. De vele vaccinaties en nieuwe boosterprikken helpen ook.” Of omikron daadwerkelijk bij minder mensen voor langdurige covid zorgt dan eerdere varianten van het virus, wordt momenteel nog onderzocht.

Speciale regeling

Door een regeling vanuit het ministerie van Volksgezondheid kan veel zorg onder voorwaarden vergoed worden vanuit het basispakket. Eigenlijk zou die regeling in augustus 2021 al stoppen, maar toen werd besloten hem met een jaar te verlengen. Tot juli vorig jaar hebben ruim 80.000 mensen er gebruik van gemaakt, aldus een woordvoerder van Zorginstituut Nederland. Er werd verwacht dat dat aantal in de loop van 2021 zou stijgen naar 106.000, maar de huidige cijfers zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees ook: Lang last van corona? Alles over Long (langdurige) COVID op een rij

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Nightingale Home nurse