Twee op de drie jonge vrouwen wordt lastiggevallen op straat

vrouwen straat

Nafluiten komt het meest voor bij straatintimidatie

Nafluiten, naroepen en soms zelfs achternagelopen worden: twee op de drie jonge vrouwen zegt hier in het afgelopen jaar mee te zijn lastiggevallen op straat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Straatintimidatie

De ondervraagden zijn tussen de 12 en 25 jaar oud. Uit de enquête blijkt dat nafluiten de meest voorkomende vorm van straatintimidatie is. De helft van alle jonge vrouwen werd zeker één keer (of vaker) ongewenst nagefloten op straat. Naroepen komt net iets minder vaak voor, maar met 40 procent gebeurt het nog steeds vaak. De meeste vrouwen negeren het als ze worden lastiggevallen.

Meest bedreigende vorm

Straatintimidatie kan ook nog een stapje verder gaan dan nafluiten en naroepen. Volgens de vrouwen is achternagelopen worden het meest bedreigend. Ongeveer een kwart van de onderzoeksgroep maakte dit het afgelopen jaar mee. Vrouwen tussen de 18 en 21 jaar melden het vaakst dat zij op straat worden lastiggevallen, namelijk zo’n driekwart van hen. Onder de tienermeisjes, tussen de 14 en 18 jaar, is dat zo’n 70 procent.

Mannen

Ook mannen hebben weleens te maken met straatintimidatie. Een op de drie geeft aan hiermee te maken te hebben. Dit gebeurt echter vaker bij tienerjongens dan jongvolwassenen, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Lees ook: Nog steeds geen corona gehad? Wellicht dankzij je T-cellen

Bron: Hart van Nederland | Beeld: iStock