Twee weken lang geen treinen tussen Lelystad en Dronten

treinen

Een stroomstoring heeft voor veel schade gezorgd

Tot minstens 15 september zullen er tussen Lelystad en Dronten geen treinen rijden. Dat is het gevolg van een stroomstoring die gisteren in Flevoland plaatsvond, aldus ProRail. Doordat er tijdelijk te veel stroom op het netwerk kwam, zijn kabels en schakelaars doorgebrand.

Veiligheidssysteem werkte niet

De stroomstoring ontstond gistermiddag door een kortsluiting en brand op het hoogspanningsstation in Lelystad, aldus netbeheerder TenneT. Normaal gesproken hoort de stroom dan automatisch van de kabels te gaan. Het veiligheidssysteem werkte echter niet, waardoor de hoogspanningskabels oververhit raakten. Ze zetten uit en kwamen op sommige plekken tot de grond te hangen.

Bussen ingezet

Een van de hoogspanningskabels kwam op een bovenleiding van de trein bij Swifterbant terecht. Het zorgde voor een grote hoeveelheid stroom naar de elektriciteitssystemen van ProRail, waardoor de trein niet meer kan rijden. Gisteravond liet de NS weten dat er bussen op het traject worden ingezet totdat de treinen weer rijden.

Miljoenen aan schade

Naast doorgebrande schakelaars en kabels leidde de storing ook tot ondergrondse schade aan relaiskasten. Er moet nog worden onderzocht hoe groot die schade is. “Het kan zijn dat over een afstand van enkele kilometers alle infrastructuur voor de energievoorziening en treinbeveiligingssystemen vernieuwd moet worden”, aldus een woordvoerder van ProRail. De schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen en hoe lang het herstel precies zal duren, is nog niet bekend.

Lees ook: Oekraïense kerncentrale geeft alleen via noodkabel nog stroom

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay