Tweede boosterprik voor kwetsbare groepen vanaf volgende week

tweede boosterprik

Minister Kuipers maakte het besluit vandaag bekend

Het zat er al even aan te komen, maar vandaag is de knoop doorgehakt. Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft zojuist bevestigd dat hij het advies van de Gezondheidsraad opvolgt. En dat betekent: vanaf volgende week kunnen verschillende groepen kwetsbare mensen zich melden voor een tweede boosterprik tegen het coronavirus.

Tweede boosterprik

Er werd al langer over gediscussieerd: een tweede boosterprik. Deze zou de meest kwetsbare groepen in de samenlevingen moeten blijven beschermen. En dat was hard nodig: zij waren namelijk ook als eerste aan de beurt voor een boosterprik. Dit betekent dat zij nu het minst beschermd zijn tegen een eventuele coronabesmetting. De Gezondheidsraad was dan ook voor het voorstel en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid neemt dat advies nu over.

Kwetsbare groepen

Het gaat hier specifiek om kwetsbare groepen mensen. Mensen boven de zeventig jaar oud en bewoners van verpleeghuizen komen in aanmerking voor zo’n extra booster. Ook volwassenen met het syndroom van Down en mensen die lijden aan een ernstige immuunstoornis mogen binnenkort een extra booster halen. Wel geldt de voorwaarde dat hun laatste booster dan minstens drie maanden geleden moet zijn. De Gezondheidsraad raadde de extra prik niet aan voor alle 18-plussers. Daarom is het bij deze kwetsbare groepen gebleven.

Herhaalprik

Ook laat het ministerie weten dat de boosterprik wat hen betreft onder een andere naam door het leven gaat. “Vanaf nu wordt dit de ‘herhaalprik tegen corona genoemd’, afgekort ‘coronaprik’. De herhaalprik zorgt ervoor dat de bescherming tegen het virus op peil blijft.” Hiermee gaat het ministerie dus over op een aanpak die lijkt op de vaccinatie-strategie tegen bijvoorbeeld griep. Kwetsbare groepen krijgen daar ook jaarlijks een uitnodiging voor.

Laten prikken?

In de week van 28 februari gaan de eerste extra boosters gezet worden. Voor mensen met het syndroom van Down geldt dat zij via de huisarts de prik kunnen halen. Met een immuunstoornis kun je terecht bij je medisch specialist voor een tweede booster. Als je je zelf mobiel genoeg voelt, dan kun je natuurlijk zelf naar de GGD voor je tweede booster. In overleg kan er ook een thuisarts langskomen. In verpleeghuizen zal de eigen doktersdienst het prik-klusje op zich nemen in samenwerking met de GGD.

Lees ook: (Bijna) geen coronamaatregelen meer: zo voorkom je dat je overprikkeld raakt

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress