Tweede Kamer stemt voor boycot WK voetbal in Qatar

‘Die stadions zijn doordrenkt van bloed’

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er geen Nederlandse afgevaardigden van de regering naar het WK voetbal in Qatar moeten gaan volgend jaar. Deze boycot van het WK betekent dus geen koning aan de zijlijn.

Boycot WK

Normaliter is het zo dat de koning zich bij wedstrijden van het oranje elftal op grote toernooien laat zien, maar volgend jaar kan daar dus verandering in komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een boycot van het voetbaltoernooi voor “afgevaardigden van de regering”. Dit besluit is genomen omdat Qatar zich volgens onderzoeken schuldig maakt aan “ernstige uitbuiting”.

Uitbuiting en mensenrechten

Sinds Qatar in 2010 het WK van 2022 toegewezen kreeg, ligt de staat al onder een vergrootglas. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben vastgesteld dat er veel mis is met de behandeling van arbeiders die de stadia voor het toernooi bouwen. Zo werden veel van de arbeiders niet, te weinig, of te laat betaald.

Minstens 6.500 doden

Britse krant The Guardian berichtte eerder deze week over “minstens 6.500 doden” onder de arbeidsmigranten. Dit zijn bovendien alleen nog de cijfers van India, Bangladesh, Pakistan, Nepal en Sri Lanka. Informatie over arbeidsmigranten uit de Filipijnen en Kenia ontbreken hierbij. Waarschijnlijk ligt het totale aantal doden dus nog veel hoger. Ook werden paspoorten van arbeidsmigranten ingenomen door hun werkgever wanneer zij terug wilden keren naar hun eigen land, waardoor zij in feite gevangen zaten.

Motie in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is om deze redenen nu een motie, dus een verzoek aan de regering aangenomen. Hierin staat dat we “geen afvaardiging van de regering” naar Qatar willen sturen volgend jaar. Dat betekent: geen koning, geen premier, en ook geen minister van Sport. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zet er echter vraagtekens bij of dit de beste aanpak is. “Het is nu beter om wel naar Qatar te gaan en druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen”, aldus Jan Kooy. Of Nederland überhaupt bij het WK aanwezig is, moeten we nog zien. In 2016 en 2018 wist Oranje zich ook niet te plaatsen bij het EK en WK. Mogelijk is een boycot van het WK dus niet nodig.

Lees ook: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich zeker vaccineren tegen corona

Bron: NOS 1, 2 | Beeld: Pexels, Pixabay