Tweede Kamer wil verbod op reclames voor online gokken

verbod gokreclame

Wat vind jij: goede zaak of betutteling?

Sinds 1 oktober is het legaal in Nederland om online te gokken. Sindsdien is het je ongetwijfeld opgevallen dat er ’s avonds regelmatig reclames zijn die gokken promoten. Dit liep volgens de Tweede Kamer de spuigaten uit. Zij hebben er nu mee ingestemd om deze reclames een halt toe te roepen.

Online gokken

Lange tijd was online gokken niet toegestaan in Nederland. Sinds 1 oktober zijn wetten en regels echter veranderd. Hierdoor mag gokken nu wel. Natuurlijk willen gokbedrijven zoveel mogelijk spelers binnenhalen, en daarom wordt er flink reclame gemaakt. En hoewel daar al allerlei regels voor gelden, is er gisteren een motie aangenomen in de Tweede Kamer die deze reclames zoveel mogelijk wil stoppen.

Regels

Op dit moment geldt dat in de reclames voor gokbedrijven geen rolmodellen onder de 25 jaar mogen optreden. Ook mogen de reclames zich niet richten op kwetsbare groepen en mogen zij pas na 21.00 uur op tv verschijnen. Kamerleden laten echter weten dat deze regels niet effectief genoeg zijn. Ze zeggen hierover: “”Het aanwakkeren van het deelnemen aan kansspelen was niet het doel van het legaliseren van online kansspelen, maar is nu feitelijk wel het resultaat.” Hierom diende SP-kamerlid Van Nispen een motie in die het kabinet oproept om een verbod in te stellen op “ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen”. Deze is gisteren met voldoende steun aangenomen door de Tweede Kamer.

‘Te vroeg’

Nu de motie is aangenomen, moet demissionair minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD) ernaar gaan kijken. Met het onlangs bereikte regeerakkoord is het overigens ook goed mogelijk dat zijn opvolger uiteindelijk de motie behandelt. Dekker had zelf eerder deze week al gereageerd dat hij het ’te vroeg’ vindt voor een verbod op reclames over gokken. Wel had hij gokbedrijven al gewaarschuwd dat zij mínder reclames moesten gaan uitzenden. Of er een totaalverbod komt op de reclames, moet dus nog maar blijken.

Lees ook: Regeerakkoord is gepresenteerd: dit verwachten we van Rutte-IV

Bron: NOS | Beeld: Pixabay