Tweede kamerlid vraagt aandacht voor mentale gezondheid collega’s

Kamerlid

‘Je bent een speelbal van de publieke opinie en van social media’

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks), heeft in een zeer persoonlijk betoog aandacht gevraagd voor de mentale gezondheid van haar collega’s. ‘Extreem onveilig’ en ‘haat, agressie, minachting en beledigingen’ waren woorden die volgens haar betrekking hebben op de werkomgeving van de Kamerleden. 

Burn-out

Naar aanleiding van het ontslag van VVD-Kamerlid Ockje Tellegen met als reden: een burn-out, en het tijdelijk neerleggen van haar taken als Kamerlid en fractievoorzitter van de Partij van de Dieren Esther Ouwehand, schreef Ellemeet haar persoonlijke betoog.

In een verklaring schreef Ouwehand waarom ze zich tijdelijk terugtrekt uit de Tweede Kamer. Zo zou ze met gezondheidsklachten kampen en overbelast zijn: “In overleg met mijn huisarts heb ik tijdelijk mijn taken als Kamerlid en fractievoorzitter van Partij van de Dieren neer te leggen, zodat ik kan herstellen.”

Kritiek

Toch speelt het vele werken volgens Ellemeet niet als enige mee. Volgens haar speelt de kritiek die de Kamerleden over zich heen krijgen ook een grote rol in de mentale en fysieke problemen van de Kamerleden. “De haat, agressie, minachting en beledigingen hakken er vooral in. Je bent een speelbal van de publieke opinie en van social media”, stelt ze.

“Het ene moment word je weggehoond, het volgende moment heilig verklaard.” Natuurlijk weet Ellemeet ook dat je als Kamerlid tegen een stootje moet kunnen, maar de hevigheid waarmee de Kamerleden soms te grazen worden genomen, is volgens haar niet normaal.

Respectvol

Al deze ophopingen zorgen er volgens Ellemeet voor dat de werkomgeving van haar en haar collega’s extreem onveilig is geworden, waardoor ze oproept om respectvoller met elkaar om te gaan. “Willen we dat verstandige, normale, mensen blijven kiezen voor het vak van Kamerlid of bewindspersoon, dan zullen we allemaal moeten bijdragen aan een respectvol klimaat.”

Lees ook: Asielcrisis dit jaar niet opgelost: ‘Zeker een te kort van 10.000 opvangplekken in 2023’

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Brunopress