Uitgaven Koninklijk Huis volgend jaar 1,3 miljoen euro hoger

Dit zijn de salarissen die het Koninklijk Huis in 2021 ontvangt

Prinsjesdag is net achter de rug, en daarmee is ook bekend welke bedragen het Koninklijk Huis volgend jaar zal ontvangen. Dit jaar bedragen de uitgaven van het Koninklijk Huis 44,4 miljoen euro. In 2021 komt daar 1,3 miljoen bovenop. Dit is hoe deze geldsom besteed wordt.

Salaris van de koning en koningin

Koning Willem-Alexander zelf ontvangt een jaarsalaris van 998.000 euro. Daarnaast krijgt hij een uitkering van 5 miljoen euro, waarmee hij het personeel en de hofhouding kan bekostigen. Koningin Máxima verdient in een jaar 396.000 euro en krijgt daarbij nog een vergoeding van ruim 600.000 euro voor personele en materiële uitgaven.

Prinses Beatrix

Ook voormalig koningin Beatrix behoort nog tot het Koninklijk Huis en ontvangt daarvoor een inkomen. Prinses Beatrix ontvangt in totaal 1,7 miljoen euro, waarvan zo’n 600.000 euro geldt als haar inkomen. De rest kan ze onder andere besteden aan personeelskosten.

Toelage voor Amalia

In 2021 wordt kroonprinses Amalia 18 jaar oud, waardoor ze ook recht krijgt op een vergoeding. Omdat de prinses pas in december jarig is, ontvangt ze alleen voor die maand een salaris. Wel gaat het om een bedrag waar menig 18-jarige iets langer voor moet werken, namelijk zo’n 23.500 euro per maand.

Overige uitgaven

Het grootste deel van de ruim 45 miljoen euro gaat naar functionele uitgaven. Dit zijn de uitgaven die de koning besteed bij het uitoefenen van het koningschap. Denk daarbij aan overige personeelskosten, reiskosten, de kosten voor luchtvaartuigen en faunabeheer.

Kerstboom

Niet alleen de nieuwe begroting trekt de aandacht. Op Instagram verbazen veel mensen zich vooral over het bloemstuk naast de troon van Willem-Alexander: “Dacht echt even dat er een kerstboom stond.”

Lees ook: Thuiswerken kan je meer dan 40 euro per maand kosten

Bron: Metro, Koninklijk Huis | Beeld: RVD, fotograaf: Wesley de Wit