Utrecht wil inwoners laten kiezen hoe de stad het beste Oud & Nieuw kan vieren

Oud & Nieuw

Hiermee zijn ze de eerste grote stad die een burgerraad wil

De gemeente Utrecht wil als allereerste grote stad samen met een burgerraad beslissen over hoe de stad het beste Oud en Nieuw kan vieren. Hierbij brengt een grote groep inwoners een zwaarwegend advies uit. 

Burgerraad

Hoewel de gemeenteraad nog moet instemmen met het voorstel van het college, is de kans volgens RTV Utrecht heel groot dat ze ermee instemmen. Zo werd vorig jaar de motie om een burgerraad in te voeren al bijna unaniem aangenomen.

De burgerraad die in Utrecht zou kunnen komen, zou bestaan uit honderd inwoners. Deze worden gekozen middels een loting. “De enige reden waarom een advies mag worden afgeschoten is als het juridisch, fianncieel of praktisch niet haalbaal is”, aldus wethouder Eva Oosters.

Representatieve groep

Naast dat de inwoners dus worden gekozen door middel van een loting, krijgen de mensen die daadwerkelijk in de burgerraad terecht komen ook nog eens een vergoeding van 400 tot 500 euro. In totaal krijgen 2000 mensen een uitnodiging, waarna er een representatieve groep kan worden samengesteld. De bedoeling is om inwoners vanaf 14 jaar uit te nodigen.

Laagdrempelig

De wethouder wil het echter niet alleen maar bij een brief of een e-mail houden. “We bellen er ook achteraan en gaan langs de deuren, om toch te zorgen dat je ook echt zo’n groot mogelijke groep Utrechters over zo’n thema spreekt, en het een diverse groep is. Dus dat nemen we heel serieus.”

Ook probeert de gemeente een deelname aan de burgerraad zo laagdrempelig mogelijk te maken. Zo wordt er gezorgd voor eten, is er een tolk aanwezig en wordt er een kinderopvang beschikbaar gesteld. Stemt de gemeenteraad dus in met dit voorstel, dan wil de gemeente komend najaar al starten met de burgerraad. De gekozen inwoners kunnen dan beslissen hoe de jaarwisseling van 2024-2025 eruit komt te zien.

Lees ook: Rotterdammers reageren op de Koning zijn liefde voor Ajax

Bron: NOS | Beeld: Pexels