Minister De Jonge: ‘Rond 4 januari kunnen we starten met vaccineren’

Mogelijk is het vaccin tegen corona over ruim een maand beschikbaar in Nederland

Als alles meezit, kunnen op 4 januari de eerste mensen in Nederland het coronavaccin krijgen. Dat laat minister Hugo de Jonge weten op Twitter.

Binnen handbereik

Volgens de minister kunnen we in het nieuwe jaar korte metten maken met de coronacrisis. “Het vaccin is binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in de crisis”, laat De Jonge weten op Twitter. Eerst moet het vaccin nog goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). “Het is nu aan EMA om zorgvuldig te werk te gaan. Wij zorgen dat we er klaar voor zijn. Als het meezit, kunnen we rond 4 januari starten met vaccineren.” Ouderen, kwetsbaren en zorgmedewerkers komen dan als eerste in aanmerking voor het vaccin, tenzij het EMA ontdekt dat het middel voor deze groepen minder goed werkt.

‘Veiligheid gaat voor snelheid’

De minister spreekt zich op de website van de Rijksoverheid hoopvol uit, maar merkt ook op dat het vaccin mogelijk ook pas later beschikbaar zal zijn. “Een fase van hoop en nieuw perspectief. Het is nu aan EMA om zorgvuldig zijn werk te doen. Wij zorgen ervoor dat we er klaar voor zijn zodra er groen licht komt. Mogelijk is dat dus al begin januari. Maar hier geldt ook een waarschuwing: dit is echt het meest gunstige scenario. EMA en de Europese Commissie zijn eerst aan zet. En veiligheid gaat voor snelheid”, aldus De Jonge. Met de eerste ‘lading’ Pfizer-vaccins kunnen zo’n 450.000 mensen in Nederland gevaccineerd worden tijdens het eerste kwartaal van 2021. Er zijn ook nog gesprekken gaande met fabrikanten van andere vaccins.

Lees ook: Moet je ook een vaccin halen als je al corona hebt gehad?

Bron: Rijksoverheid, Twitter | Beeld: Pexels, Gustavo Fring