Vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers ‘meer dan 95 procent’

Inmiddels zijn er al 31.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

Afgelopen woensdag was de 39-jarige Sanna Elkadiri de uitverkorene die de eerste prik in Nederland kreeg. Inmiddels zijn er – na vijf dagen prikken – al ruim 31 duizend medewerkers in de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin. Zo meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). 

Hoge vaccinatiebereidheid

De meeste ziekenhuizen waren zaterdag al door hun voorraad coronavaccins heen, maar zondag konden nog zo’n duizend medewerkers gevaccineerd worden. Vandaag komen de laatste vaccins aan, die tot en met vrijdag gebruikt worden om de laatste medewerkers in te enten tegen het coronavirus. Daarna is het weer wachten op een nieuwe levering, die volgens LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers goed gebruikt kan worden. “De vaccinatiebereidheid is meer dan 95 procent”, zegt hij. “We zien een grote waardering bij medewerkers dat er erkenning is voor hun belangrijke taak en de maatschappelijke ontwrichting die ontstaat door de ongekend hoge werkdruk in de acute zorg.”

Meevaller

Hoewel de meeste ziekenhuizen nu dus door hun vaccins heen zijn, kenden zij wel een meevaller. Door optimale samenwerking tussen de ziekenhuizen en ambulanceposten wisten zij zelfs méér uit de geleverde 33 duizend doses te halen. Deze 33 duizend vaccins waren eigenlijk bedoeld om de 30 duizend meest cruciale acutezorgmedewerkers te vaccineren. De drieduizend extra doses waren om eventuele verspilling door een korte houdbaarheid op te vangen. Maar door een gestandaardiseerde werkwijze konden de ziekenhuizen en ambulanceposten niet vijf, maar zes doses uit één flacon halen. Dit betekent dat een kleine 40 duizend medewerkers in de acute zorg gevaccineerd kunnen worden, aldus het LNAZ.

‘Bijna euforisch’

Op Twitter delen verschillende zorgmedewerkers dat én hoe zij gevaccineerd zijn. “Dankbaar en blij dat ik al gevaccineerd mocht worden. Stemming onder collega’s is blij en bijna euforisch”, schrijft iemand. “Grote opkomst. Goed verzorgd door Radboud UMC.” Een andere vrouw deelt zelfs een filmpje van hoe zij de prik krijgt. “Ik voel me inderdaad dertig jaar jonger”, grapt ze bij de video.

Lees ook: Zakcentje verdienen? Proefpersonen gezocht voor nieuw coronavaccin

Bron: LNAZ, Twitter | Beeld: Unsplash, Kristine Wook