Vaccinatiedirecteur durft niet te zeggen of iedereen eind dit jaar ingeënt is

‘Het is echt moeilijk om vooruit te kijken’

Steeds meer mensen ontvangen een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Toch durft Jaap van Delden, vaccinatiedirecteur bij het RIVM, niet te zeggen of iedereen aan het eind van het jaar de twee prikken heeft gehad. “We weten nog weinig.”

Onzekere levering

Volgens Van Delden is het voortdurend onzeker hoeveel vaccins er precies geleverd worden. “Er is grote schaarste, de producties wisselen enorm. Deze week krijg ik informatie over vaccins voor volgende week. Het is echt moeilijk om vooruit te kijken”, vertelt de vaccinatiedirecteur aan RTL Nieuws. “Maar ik ben zeker hoopvol.”

Achterstand Nederland

In het Verenigd Koninkrijk hebben al zo’n 15 miljoen mensen de eerste prik gekregen. Nederland lijkt wat dat betreft behoorlijk achter te lopen. Hier hebben momenteel ruim 630.000 mensen de eerste dosis van het vaccin gekregen. Toch is de vaccinatiecampagne nu goed op gang. “We bungelen niet meer onderaan de lijst. De achterstand hebben we goed ingehaald. Over een paar weken kunnen we een goede middenmoter zijn.”

Grote schommelingen

Toch kan Van Delden moeilijk voorspellen hoe snel iedereen aan de beurt is. “We weten nog weinig. Over welke vaccins precies komen én wanneer. De levering van AstraZeneca wordt volgende week verminderd. Dat hoorde ik pas deze week. Er zijn enorme schommelingen.” Volgens de vaccinatiebaas is het dan ook niet nodig om het prikken 24 uur per dag door te laten gaan. “De openingstijden zijn niet het probleem, maar de vaccins.” Als er maar eenmaal genoeg vaccins op voorraad zijn, kan het tempo flink opgevoerd worden. “Dan kunnen we binnen een paar dagen opschalen. En een half miljoen of misschien wel een miljoen prikken per week zetten.”

Voor het einde van het jaar

Of iedereen die het wil voor het einde van het jaar gevaccineerd is? Niet volledig, vermoedt Van Delden. Aan het einde van het derde kwartaal zal de eerste prik wel bij de meeste mensen zijn gezet. “Ik verwacht niet dat iedereen zijn tweede prik dan al heeft.”

Lees ook: Kun je veilig op bezoek als je (groot)ouders gevaccineerd zijn, maar jij nog niet?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels