Vaccinatiegegevens van 700 mensen zonder toestemming gedeeld met RIVM

vaccinatiegegevens-zonder-toestemming

Ook doet het RIVM een opvallende uitspraak

Door een fout in een van de huisartssystemen zijn er vaccinatiegegevens van ongeveer zevenhonderd patiënten zonder toestemming met het RIVM gedeeld. Dat blijkt uit navraag van BNR met betrokken organisaties. 

Zeventig verschillende huisartsenpraktijken

Bij het krijgen van een vaccinatie wordt er voorafgaand gevraagd of de informatie mag worden gedeeld met het RIVM. Toch is er door een fout bij de softwareontwikkelaar gegevens gedeeld met het RIVM. Dit zou gaan om gegevens van mensen die bij zo’n zeventig verschillende huisartsenpraktijken zich hebben laten vaccineren. De fout bij de softwareontwikkelaar zou inmiddels opgelost zijn.

Onduidelijkheden

Het zou gaan om vijfhonderd patiënten die duidelijk hebben aangegeven dat hun gegevens niet gedeeld mogen worden. Van tweehonderd patiënten is nog niet bekend of ze daadwerkelijk toestemming hebben gegeven. Door deze onduidelijkheden zijn hun vaccinatiegegevens wel gedeeld met het RIVM.

Komt vaker voor

Het RIVM bevestigt dit nieuws ook, maar doet nog een opvallende uitspraak. Volgens een woordvoerder gebeurt dit namelijk vaker. In dat geval worden de gegevens zo snel mogelijk verwijderd.

GGD

Niet alleen bij de huisartsen kan dit voorkomen, ook de GGD deelt vaccinatiegegevens met het RIVM. Een woordvoerder van de GGD laat aan BNR weten dat er geen concrete gevallen bekend zijn. Toch kunnen ze niet uitsluiten dat een soortgelijke storing ook bij de GGD kan voorkomen.

Lees ook: Vanwege corona rijden er volgend jaar een stuk minder bussen

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels