Vaccinmakers vragen toestemming voor derde coronavaccinatie

derde coronavaccinatie

Binnenkort moet er meer informatie uit het onderzoek komen

Voor vele mensen bestaan de coronavaccinaties uit twee prikken. Vaccinmakers Moderna en Pfizer gaan echter bij Amerikaanse autoriteiten vragen om een mogelijke derde vaccinatie goed te keuren.

Derde coronavaccinatie

Vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Moderna gaan beiden de Amerikaanse overheid vragen om een derde vaccinatie goed te keuren. Het is best opvallend dat er nu een derde coronavaccinatie wordt geadviseerd. Eind juni gaven de producenten namelijk aan dat een dubbele vaccinatie mogelijk “jarenlang” bescherming zouden bieden tegen het virus. Maar nu, met de deltavariant op de loer, zou een derde vaccinatie toch meer nut hebben dan origineel gedacht. Het onderzoek loopt nog, maar er zouden na een derde vaccinatie vijf tot tien keer zoveel antistoffen aanwezig zijn in het lichaam.

Deltavariant

Een belangrijke reden voor een mogelijke derde vaccinatie is dus de deltavariant van het virus. De twee prikken zouden namelijk goede bescherming bieden, op de voorwaarde dat het virus niet muteert. Nu de deltavariant rondgaat, blijkt de effectiviteit van de vaccins na twee prikken toch iets lager dan gehoopt. Door de verlaagde bescherming en de snellere verspreiding wordt deze variant van het virus in steeds meer landen dominant.

Onderzoek

Het onderzoek naar een extra vaccinatie is onlangs afgesloten door Pfizer en Moderna. Binnenkort moet er dus meer duidelijk worden over een eventuele derde vaccinatie. Die zou dan in elk geval zes maanden na de laatste prik plaats moeten vinden. Zoiets heet ook wel een booster-shot. Voor mensen die de Moderna- of Pfizer-prikken hebben gehad, kan er dus nog een derde volgen. Of dat ook in Nederland het geval gaat zijn, is nog niet duidelijk. Voorlopig richten de twee vaccinmakers zich eerst op het onderzoek en het indienen van een verzoek in Verenigde Staten.

Lees ook: Voor het eerst sinds september 0 coronagerelateerde stergevallen gemeld

Bron:  Metro Nieuws | Beeld: Unsplash, Mufid Majnun