Vader Ruinerwold-gezin eist schadevergoeding van justitie

De beruchte Ruinerwold-vader wil geld zien voor zijn tijd in voorarrest

De vader van het in oktober 2019 ontdekte ‘keldergezin’ uit het Drentse Ruinerwold, eist een schadevergoeding van justitie. Dat heeft zijn advocaat laten weten aan RTV Drenthe. Hij wil een vergoeding voor de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

‘Keldergezin’ Ruinerwold

In oktober 2019 werd in het Drentse Ruinerwold een gezin ontdekt dat zich verscholen hield in een afgelegen boerderij. Aan het hoofd stond Gerrit Jan van D., die zijn zes kinderen nooit had aangegeven bij de burgerlijke stand en hen ervan had overtuigd dat zij wachtten op ‘het einde der tijden’. Hoewel er sinds oktober 2019 steeds meer duidelijk is geworden over het verhaal rond de familie, is de rechtsgang rond de bizarre situatie nog lang niet af.

Rechtbank

Gerrit Jan van D. zat vanaf oktober 2019 tot maart 2021 vast. Hij werd onder meer verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling van zijn negen kinderen en ook van seksueel misbruik van enkelen van de kinderen. Tot een strafzaak is het nooit gekomen. Na een beroerte in 2016 zijn zijn kunnen en zijn verstand flink aangetast. Hierom zou hij volgens de Assense rechtbank niet meer terecht kunnen staan. Hierop hebben de vier oudste kinderen van de man een civiele zaak tegen hun vader aangespannen. Die loopt nu nog.

Geld

En nu komt er dus een claim bij van Van D. aan justitie. Zijn advocaat, Jana Andonovski, laat weten dat hij een schadevergoeding wil zien voor de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. De hoogte van de claim wil ze echter niet delen. Volgende week donderdag zal de rechtbank van Assen zich over deze zaak buigen.

Lees ook: Ermelo start petitie tegen komst Ruinerwold-vader en -klusjesman

Bron: RTV Drenthe | Beeld: Videostill NU.nl