Vakantiegangers weer welkom in veel Europese landen

Vanaf deze week kunnen we weer op vakantie naar het buitenland

De dag waar veel reisliefhebbers reikhalzend naar hebben uitgekeken is dan eindelijk daar. Het reisadvies voor veel Europese landen is vanaf deze week versoepeld, wat het weer een stuk aantrekkelijker maakt om de grens over te steken. Met de zomervakantie voor de deur wordt dit nieuws door veel mensen vreugdevol ontvangen. Toeristen zijn echter nog niet in elk Europees vakantieland welkom.

‘Geel’ reisadvies

Lange tijd adviseerde het ministerie van Buitenlandse zaken om niet de grens over te gaan in verband met het coronavirus. Wekenlang hebben we te maken gehad met een zogenoemd ‘oranje’ reisadvies, waarbij alleen noodzakelijke reizen door konden gaan. Vanaf maandag 15 juni ‘kleurt’ het reisadvies echter geel. Dat betekent dat er nog wel veiligheidsrisico’s bestaan, maar dat vakantiegangers in principe weer op pad mogen.

Europese landen

Goed nieuws voor mensen die de zomer graag doorbrengen in la belle France. In Frankrijk zijn de coronamaatregelen vanaf deze week flink versoepeld, waardoor toeristen weer welkom zijn en daar ook weer kunnen neerstrijken op een terrasje. Ook de populaire vakantielanden België, Duitsland, Italië, Kroatië en Portugal openen hun grenzen voor toeristen. Verder kan de reiziger deze zomer terecht in Bulgarije, Estland, IJsland, Letland, Lichtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Zwitserland.

Geen versoepeling

Wie nog een reisje naar het Verenigd Koninkrijk, Zweden of Denemarken in het verschiet had, kan helaas de koffers nog niet pakken. Het ministerie raadt toeristen af om deze zomer naar een van deze landen af te reizen. Ook in Oostenrijk en Spanje is vakantie op dit moment nog niet toegestaan. Wel worden hier snel versoepelingen verwacht. Griekenland is nog niet helemaal open en ook vakantie in Turkije zit er voorlopig niet in. Op nederlandwereldwijd.nl kun je in de gaten houden in welke Europese landen de reisbeperkingen versoepeld worden. 

 

Maatregelen

Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken moeten toeristen er wel rekening mee houden dat coronamaatregelen op ieder moment weer aangescherpt kunnen worden. Zoals we eerder dit jaar gezien hebben, kan de situatie rondom het virus snel veranderen. Dat betekent ook dat vakantiegangers vast kunnen komen te zitten als het virus weer opleeft. “Het virus is nog onder ons en de situatie blijft onzeker” waarschuwt minister Stef Blok. Echt zorgeloos op vakantie zit er dus voorlopig ook in de Europese landen nog niet in.

Lees ook: Zo voorkom je dat je zakken worden gerold op vakantie

Bron: RTL Nieuws, Twitter Buitenlandse zaken | Beeld: Pexels