Op vakantie naar Frankrijk? Vanaf juni zijn toeristen weer welkom 

Een zomervakantie in het buitenland komt steeds dichterbij 

Op dit moment zit Frankrijk nog in een lockdown, maar die wordt vanaf maandag in etappes opgeheven. Als alles volgens planning verloopt, zijn alle lockdownmaatregelen op 30 juni beëindigd. Een paar weken eerder, vanaf 9 juni, zijn buitenlandse toeristen alweer welkom in het land. 

Verantwoordelijk gedragen 

Sinds april is de derde lockdown sinds de pandemie van kracht in Frankrijk. Zo werd het reizen aan banden gelegd en moesten winkels de deuren sluiten. Vanaf maandag gaat het land eindelijk versoepelen, dan mogen de Fransen zich voor het eerst in twee maanden weer vrij door het land bewegen. Ook hebben ze geen document meer nodig om te reizen. President Macron heeft het nieuws over de versoepelingen zelf bekendgemaakt in een interview met regionale kranten. “We moeten onze oude levens weer oppakken, onze ‘art de vivre à la française’, maar ons tegelijk voorzichtig en verantwoordelijk gedragen’’, aldus Macron.

Bepaalde voorwaarden 

Vanaf 19 mei wordt er nog meer versoepeld in het land. Dan gaan terrassen, musea en winkels weer open. Echter gelden er dan nog wel bepaalde voorwaarden, zo gelden er overal maximale aantallen bezoekers. De versoepelingen gelden overigens niet meteen voor heel Frankrijk. Alleen in departementen waar minder dan 400 geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners zijn, gaat het feest door. In Parijs ligt dat aantal nu nog op 420 op 100.000, daar moeten inwoners dus nog iets langer geduld hebben.

Een week later, op 9 juni, mogen de cafés en restaurants hun deuren weer heropenen. Ook voor concerten en voorstellingen met publiek is dan meer mogelijk. Eind juni worden de laatste maatregelen in het land opgeheven, waaronder de avondklok.

Toeristen weer welkom

Vanaf 9 juni zijn buitenlandse toeristen ook weer welkom in Frankrijk, zo maakte de president bekend. Daar is echter wel een voorwaarde aan verbonden: vakantiegangers moeten een vaccinatiepaspoort bij zich hebben. Daarin staat of je bent gevaccineerd, getest of dat je antilichamen hebt. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan heeft Macron nog niet bekendgemaakt. Maar voor iedereen die deze zomervakantie weer naar de Franse zon wil, is dit heel goed nieuws!

Lees ook: Het nieuwe reizen: Europees Parlement stemt in met coronapaspoort

Bron: AD | Beeld: Pexels, Matt Hardy