Op vakantie naar Griekenland? Zo gaat dat precies in z’n werk

Santorini

Vanaf 15 juni mogen Nederlanders onder bepaalde voorwaarden weer op vakantie naar Griekenland

Sinds de coronavirus de kop op stak, vrezen velen dat hun vakantie niet door kan gaan. Langzaamaan kondigen landen echter aan dat ze hun grenzen voorzichtig open willen gooien. Een van die landen die voorzichtig toeristen toelaat is Griekenland. En hoewel het er eerst niet op leek, zijn Nederlanders ook welkom. Mits ze zich aan een aantal voorwaarden houden.

Vanaf 15 juni

Twee weken geleden maakte Griekenland bekend het land op 15 juni weer te openen voor toeristen. Het land kwam met een lijst met 29 ‘veilige’ landen. Mensen die vanaf een vliegveld uit deze landen vlogen, zouden dan in Griekenland vakantie mogen vieren. Nederland stond niet op de lijst, maar is nu toch toegevoegd.

Niet zomaar heen vliegen

Voordat je je vakantie kunt vieren op Griekenland, word je door de autoriteiten bij aankomst op het vliegveld getest op corona. Dit wordt alleen gedaan bij mensen die vertrokken vanaf een vliegveld in een risicogebied. Dit risicogebied wordt samengesteld uit gegevens van de Europese luchtvaartagentschap EASA. De EASA houdt bij op welke luchthavens de kans op coronabesmetting het grootst is. Momenteel staan ook de vliegvelden in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht daarop. Het nieuwe beleid moet op 15 juni ingaan, zo oordeelt het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het enige Nederlandse vliegveld dat niet op de lijst staat is Groningen Airport Eelde.

Thuisisolatie

Ben je negatief getest? Dan kan het vakantievieren helaas nog steeds niet echt beginnen. Je moet dan namelijk alsnog zeven dagen in thuisisolatie. Reizigers die wel corona blijken te hebben moeten daarentegen veertien dagen in thuisisolatie. Ook gaan de Griekse autoriteiten steekproefgewijs coronatesten uitvoeren.

1 juli

Het nieuwe beleid geldt voorlopig van 15 tot en met 30 juni. Naar verwachting worden alle toeristen die naar Griekenland komen daarna alleen nog willekeurig getest.

Lees ook: Thuis vakantie vieren kan net zo goed voor je zijn als op reis gaan

Bron: NOS | Beeld: Unsplash