Ga je op vakantie met vliegtuig? Zoveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’ voor corona

corona-vliegtuig

Durf jij alweer op vliegvakantie?

Heb jij de koffers al ingepakt? Nu er steeds meer landen een geel reisadvies krijgen, pakken we massaal het vliegtuig naar een zonnig vakantieoord. En in tijden van corona is het dan wel handig om te weten vanaf welke plek je in het vliegtuig het minste risico loopt. We vertellen je het! 

Vier rijen

Wanneer iemand in het vliegtuig corona heeft, dan moet je minstens vier rijen ervoor of erachter zitten. De mensen op de drie rijen ervoor en erachter lopen namelijk de meeste kans om het virus op te lopen. Onderzoekers verwachten niet dat de virusdeeltjes verder kunnen verspreiden in het vliegtuig. Wel is er een groter risico wanneer de ongeventileerde ruimtes even groot zijn.

Superuitscheider

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Koninklijke NLR heeft hier onderzoek naar gedaan met poppen in een vliegtuig. Uit onderzoek blijkt dat het risico op besmetting toeneemt wanneer de besmettelijke passagier meer virusdeeltjes verspreidt. Dit wordt door de onderzoekers ook wel een ‘superuitscheider’ genoemd. Ook stijgt het risico wanneer de vlucht langer duurt. Dit wordt weer beperkt als mensen mondkapjes aan boord dragen.

Coronatest

Daarnaast is het effect van de coronatest gemeten. De verplichte coronatest voor vertrek zorgt er namelijk voor dat besmette personen niet inchecken. Wel is er nog steeds een risico dat er een besmettelijke passagier aan boord kan zijn. De onderzoekers schatten dat dit bij 11 tot 33 vluchten het geval is.

Lees ook: Corona-checklist: dit moet je weten over vakanties, evenementen en testen

Bron: Flair | Beeld: Unsplash, Suhyeon Choi