Vakantiegangers opgelet: Nederland kleurt rood op de coronakaart

Nederland rood

Van Groningen tot Limburg: Nederland kleurt rood

Slecht nieuws voor mensen die hun vakantie buiten Nederland willen vieren. De nieuwe cijfers zijn bekend en Nederland kleurt rood op de coronakaart. Groningen kleurt zelfs donkerrood.

Rood

Niet oranje, maar rood: Nederland is nu helemaal rood. De stijging in de coronacijfers gingen de afgelopen dagen extra hard. Zo zat het reproductiegetal al boven de twee. Dit is het hoogste getal dat gemeten is sinds corona in Nederland kwam. Groningen kreeg zelfs donkerrood als kleurcode van het Europees gezondheidscentrum ECDC.

Thuiswerken

Gisteren kwam al naar buiten dat thuiswerken weer de norm wordt. Ook zijn er andere maatregelen bezig die het aantal coronabesmettingen moet beperken. Zo zegt Rutte: We gaan terug naar het vorige advies.” Ook stelt hij een nieuwe basisregel in, namelijk zoveel mogelijk te ventileren. Nadere informatie volgt nog, maar de kernboodschap luidt: “Gooi die ramen open.”

Vakantie geboekt

Als jij de koffers al had ingepakt, dan betekent dit nog niet dat je ze meteen moet uitpakken. Landen bepalen namelijk zelf de reisbeperkingen voor toeristen en andere bezoekers. Deze keuze baseren ze wel op de Europese coronakaart. Zo is het nog mogelijk om naar Rome of het Gardameer te gaan. Dit kan echter wel veranderen als het aantal besmettingen in Italiƫ omhoog gaan.

Naar een ander land

Voor mensen die al in het buitenland zijn, is de rode kleur ook geen reden voor paniek. Er zijn namelijk geen maatregelen verbonden aan een verandering van de kleurcodes. Ook mag je met een Europees coronapaspoort vanuit een rood gebied naar een ander land reizen. Het coronapaspoort geeft je de mogelijkheid om twee weken na volledige vaccinatie naar een ander land toe te reizen. Dit is ook mogelijk met een negatieve PCR-test, maar hanteert ieder land wel andere maatregelen.

Lees ook: Oh nee: reproductiegetal voor het eerst sinds begin coronacrisis weer op 2

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels