Vakbonden zetten NS voor het blok: óf akkoord, óf forse stakingen

ns vakbonden

‘Het treinverkeer helemaal platleggen behoort tot de opties’

Al maanden liggen de vakbonden en de NS met elkaar overhoop. De vakbonden willen namelijk flink betere arbeidsvoorwaarden, maar de NS heeft zich tot nu toe terughoudend opgesteld. Daarom komen de vakbonden nu met een ultimatum van een week.

Strijd vakbonden en NS

Qua personeel gaat het al langer niet goed bij de NS. Er vallen steeds vaker treinen uit door een tekort aan personeel, en nieuwe werknemers vinden blijkt moeilijk. Ook onder de huidige werknemers van het OV-bedrijf is de onvrede groot. Daarom moet de NS flink wat gaan verbeteren aan de cao, stellen de vakbonden. Die discussie woedt nu al enkele maanden, maar lijkt nu tot een hoogtepunt te zullen komen.

Eisen en acties

De vakbonden eisen nu namelijk dat de NS binnen een week akkoord gaat met de cao-eisen die zij gesteld hebben. Hieronder vallen onder meer een beter salaris en efficiëntere roosters. De verwachting is dat betere arbeidsvoorwaarden ervoor gaan zorgen dat de NS weer meer personeel kan aantrekken. Zo kunnen de tekorten worden opgelost.

Als de NS niet in deze eisen meegaat, dan komen er forse acties op het spoor. Wat de plannen precies zijn, wil FNV-bestuurder Henri Janssen niet direct delen. “Het kan alle kanten op en dat betekent dat het treinverkeer helemaal platleggen ook tot de opties behoort”, vertelt hij.

Forse steun

Zo heeft vakbond FNV al laten weten dat veel NS-personeel bereid is om zich aan te sluiten bij eventuele acties. “De actiebereidheid onder het personeel is enorm”, deelt bestuurder Henri Janssen. “De arbeidsvoorwaarden bij de NS staan al jaren onder druk. Mensen moeten op een gezonde manier de eindstreep kunnen halen. Maar we zien dat de werkdruk enorm hoog is, datzelfde geldt voor de uitstroom van werknemers.” Hierdoor is de ontevredenheid bij het huidige personeel groot, en is de verwachting dat velen zich aan zullen sluiten bij de acties.

De NS heeft nog niet gereageerd op het ultimatum.

Lees ook: NS kondigt opnieuw minder treinen aan wegens personeelstekort

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress