Opgelet: valse e-mail met uitnodiging voor coronavaccinatie in omloop

e-mail

Het RIVM waarschuwt voor de nepmail 

Een belangrijke waarschuwing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): er zijn valse e-mails in omloop. In de nepmail worden mensen uitgenodigd om zich, tegen betaling, te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het RIVM benadrukt dat deze e-mail niet van hen afkomstig is en vertelt wat je met zo’n bericht moet doen. 

Nepmail

In de nepmail worden mensen namens het RIVM uitgenodigd voor een coronavaccinatie, tegen betaling. “Uw betaling is in goede orde ontvangen”, valt te lezen in het bericht. Daarnaast wordt er geschreven dat de aanvraag voor een vaccinatie in behandeling is genomen bij het Medicorps. Het RIVM benadrukt op hun website dat dit bericht niet van hun afkomstig is.

Waarschuwing 

In de vaccinatiecampagne werkt het RIVM niet samen met Medicorps. Daarnaast is een coronavaccin altijd gratis. Het instituut waarschuwt ontvangers van zo’n e-mail dan ook om niet op de links in het bericht te klikken. Ook wordt geadviseerd om het genoemde telefoonnummer niet te bellen en de mail te verwijderen. Heb jij ook zo’n nepmail ontvangen? Ontvangers kunnen een melding maken van fraude via de Fraude Helpdesk.

RIVM herkennen

Het RIVM verzendt uitnodigingen voor een coronavaccinatie uitsluitend per brief. Op die manier weet je zeker dat een uitnodiging van het instituut afkomstig is. Zo’n brief bevat daarnaast altijd persoonsgegevens. Zorgmedewerkers ontvangen de uitnodiging via hun werkgever. Word je door de huisarts gevaccineerd? Dan volgt de uitnodiging via huisarts. 

Lees ook: Versoepelingen coronamaatregelen uitgesteld: gemengde reacties

Bron: RIVM | Beeld: Unsplash, Stephen Phillips