Van Dissel: ‘Versoepeling coronamaatregelen pas vanaf half februari’ 

Pas dan zijn de eerste mensen voor de tweede keer ingeënt 

De huidige lockdown is tot en met 19 januari 2021 van kracht, maar wat gaat er daarna gebeuren? RIVM-baas Jaap van Dissel verwacht dat versoepelingen van de huidige coronamaatregelen pas in februari mogelijk zijn. Dan is de eerste groep mensen voor de tweede keer ingeënt met het coronavaccin. 

Belangrijk jaar 

Komend jaar wordt belangrijk volgens Van Dissel. “Een jaar waarin veel kan veranderen”, zegt hij hierover in het AD. “Inmiddels hebben zo’n 2 miljoen Nederlanders de infectie doorgemaakt, die hebben een vorm van immuniteit voor enige tijd, nemen we aan.” Nederland begint in januari met vaccineren, een tweede dosis volgt medio februari. “Vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn”, legt de RIVM-baas uit. 

Lastige opdracht 

Van Dissel, die als voorman van het Outbreak Management Team (OMT) de belangrijkste adviseur van het kabinet is, stelt dat op dat moment de volgende uitdaging voor de deur staat. “Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown.”

Laatste lockdown?

Of dit de laatste lockdown is waar Nederland mee te maken krijgt, daar wil Van Dissel geen uitspraken over doen. Maar mocht er na de huidige lockdown opnieuw sprake zijn van een snelle stijging, dan wordt er eerder ingegrepen dan in het najaar gebeurde. Tevens zullen de signaalwoorden op het coronadashboard omlaaggaan. “Nu bleken die waarden toch uit te nodigen om steeds verder op te rekken.”

Lees ook: Coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor de EU

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Videostill