Vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Je gaat straks 15 cent per flesje betalen

Dat we statiegeld betalen voor flessen frisdrank en bierflesjes, is inmiddels al heel gewoon geworden. Vanaf 1 juli kunnen we kleine plastic flessen ook aan dit rijtje toevoegen. Er zal dan 15 cent statiegeld op een flesje zitten. 

Kleine plastic flessen

Het is nog maar de vraag of iedereen de moeite gaat nemen om kleine flessen te verzamelen en in te leveren. Directeur van Statiegeld Nederland, Raymond Gianotten, hoopt in ieder geval van wel. “Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent, van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen”, zegt Gianotten. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden.” Het advies is dus: lever je flessen weer in. Maar waar doe je dat precies? Onder meer bij (grotere) supermarkten en tankstations langs de snelweg. Ook zullen er inzamelingspunten komen bij sportverenigingen en later ook op een aantal NS-stations. Genoeg opties, dus!

15 cent extra

De flesjes zullen straks te herkennen zijn aan het nieuwe statiegeldlogo. Bij aankoop van zo’n flesje betalen consumenten 15 cent extra. Als je de flessen weer inlevert, krijg je dat bedrag weer terug. Je kunt overigens ook vóór 1 juli al plastic flesjes met het statiegeldlogo tegenkomen. Dit komt omdat ze geleidelijk over de winkels worden verspreid. Op plastic flesjes zonder zo’n logo zit uiteraard (nog) geen statiegeld.

Zwerfafval tegengaan

Er worden jaarlijks miljoenen plastic flessen verkocht in ons land. Maar liefst 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote flessen gaan er ieder jaar over de toonbank. Vooral de kleine flessen zorgen voor een hoop zwerfafval. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat besloot daarom in april vorig jaar dat er ook statiegeld moest komen op de kleine variant. Het afgelopen jaar is dit plan voorbereid, en nu is het zover.

Drink jij trouwens vaak uit blikjes? Bereid je er dan maar vast op voor dat hier vanaf eind 2022 ook 15 cent statiegeld op komt.

Lees ook: DIY: tover je plastic flessen om tot leuke bloempotten

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock