Vanaf 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen

tabak

De tankstations volgen later

Supermarkten mogen vanaf 2024 geen tabak meer verkopen. Volgens Haagse bronnen gaat de ministerraad dat vrijdag besluiten. Dit in navolging van het nationaal preventieakkoord, waarin is vastgelegd dat het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren omlaaggaat.

Verbod op tabaksverkoop

Een eerste stap om het aantal tabaksverkooppunten te verminderen, is het aanpakken van de online verkoop. Per 2023 is het dan ook verboden om tabak online te verkopen. In 2024 komen daar ook de supermarkten bij. Vanaf dat jaar is verkoop van tabak alleen nog toegestaan in tabaksspeciaalzaken en bij tankstations. Uiteindelijk is de verwachting dat ook deze tankstations een ban zullen krijgen, maar dat zal niet voor 2030 zijn. Er is een overleg geweest met CBL, een besloten vereniging van en voor supermarkten en foodservicebedrijven, en met de tankstations om tot deze wetswijziging te komen.

Preventieakkoord

Deze maatregelen volgen op het nationaal preventieakkoord, dat door staatssecretaris Blokhuis is gesloten. Hierin werd onder andere afgesproken dat in 2040 kinderen niet meer beginnen met roken, dat zwangere vrouwen helemaal niet meer roken en dat het aantal rokende volwassenen moet dalen naar maximaal vijf procent. Tegenwoordig rookt iets minder dan een kwart van de volwassenen. Hiertoe is het terugdringen van het aantal tabaksverkooppunten een van de maatregelen.

Accijns en tabaksverkoop

Dat Blokhuis serieus is om het roken aan te pakken, bleek al in april 2020. Toen heeft de Rijksoverheid de accijns op tabak verhoogd. Daarnaast zijn sigaretten, shag, sigaren, e-sigaretten en aanverwante producten niet meer te zien bij de verkooppunten, zoals supermarkten. Ze mogen nog wel verkocht worden, maar staan vaak achter kastdeuren verstopt. Verder doet Blokhuis de kleurrijke verpakkingen van de sigaretten in de ban: alle verpakkingen krijgen dezelfde donkergroen-bruine kleur. De schoolterreinen zijn vanaf het schooljaar 2020-2021 rookvrij.

Lees ook: ‘Nederlanders vinden dat supermarkten geen sigaretten moeten verkopen’

Bron: AD | Beeld: Unsplash