Belangrijk om te weten: hier geldt vanaf morgen de mondkapjesplicht

morgen mondkapjesplicht

Vanaf morgen kun je een boete van 95 euro krijgen als je op deze plekken geen mondkapje draagt

Waar in de zomer maar een handjevol mensen een mondkapje droeg, is het nu eerder de regel dan de uitzondering. En vanaf morgen geldt dit al helemaal, want dan is het verplicht om in publieke binnenruimtes je neus en mond te bedekken. Dit moet je weten over de mondkapjesplicht.

Mondkapjesplicht vanaf 1 december

Op 1 december treedt de mondkapjesplicht in werking. Dat betekent dat iedereen vanaf 13 jaar een boete kan krijgen als je geen mondmasker draagt in publieke binnenruimten. Wel zijn er een paar uitzonderingen. Zo hoef je in kerken en andere gebedshuizen geen mondkapje te dragen. Ook sekswerkers en zorgverleners als huisartsen en fysiotherapeuten zijn niet verplicht een mondkapje op te hebben tijdens het werk. Mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dit uiteraard ook niet te doen. Tot slot zijn de mondkapjes niet verplicht tijdens het acteren, muzikale repetities, optreden, het geven van interviews en het sporten.

Openbare ruimtes

De plicht geldt in alle soorten openbare binnenruimten. Denk aan winkels, supermarkten, stationsgebouwen, luchthavens, benzinestations, sportscholen (behalve tijdens het sporten), kappers, theaters, lesauto, bibliotheken, concertzalen en bioscopen. Het mondkapje mag af als je op een vaste zitplaats zit, bijvoorbeeld in het theater of in de bios. Zodra je opstaat, moet het mondkapje wel weer gedragen worden. Hetzelfde geldt voor het onderwijs (behalve het lager onderwijs). Docenten, leerlingen, studenten en personeel moeten een mondkapje dragen als zij lopen, maar niet wanneer zij tijdens de les op een vaste plaats zitten.

Openbaar vervoer

Sinds 1 juni is het al verplicht om een mondkapje op te zetten wanneer je reist met het openbaar vervoer. Vanaf 1 december geldt de verplichting ook bij bus- of tramhaltes en in stations.

Geen sjaal of spatscherm

Een mondkapje moet zowel de neus als de mond volledig bedekken. Een sjaal, bandana of spatscherm mag niet als alternatief worden gebruikt.

Drie maanden

De overheid maakt bekend dat de mondkapjesplicht in eerste instantie drie maanden, dus tot 1 maart 2021, geldt. Het is mogelijk dat de verplichting daarna wordt verlengd of juist wordt ingetrokken, afhankelijk van hoe de situatie zich tegen die tijd ontwikkeld heeft.

Lees ook: Zo check je binnen 1 seconde of je mondkapje goed werkt

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Unsplash, Pille-Riin Priske