Vanaf vandaag ook Pfizer-prik mogelijk na eerste dosis AstraZeneca

Twee verschillende vaccins zouden net zo goed werken

Eind maart stopte Nederland uit voorzorg met het AstraZeneca-vaccin, omdat er meerdere meldingen van tromboseklachten na de prik waren binnengekomen. Nu kunnen mensen die één prik van AstraZeneca hebben gekregen, een tweede dosis krijgen van het Pfizer-vaccin. Dat maakte minister Hugo de Jonge bekend.

Werking

Vorige maand oordeelde de Gezondheidsraad dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca mogelijk is. Sterker nog, de werking van deze twee verschillende vaccins zou zelfs nog beter zijn dan twee doses AstraZeneca. Echter kunnen mensen die ervoor kiezen om voor twee verschillende vaccinaties te gaan, wel vaker bijwerkingen krijgen. Koorts, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn of spierpijn zijn veelvoorkomende bijwerkingen.

Tweede dosis

Daarnaast wordt het ook niet aangeraden om éérst een Pfizer-vaccin te nemen en daarna AstraZeneca. Eerst AstraZeneca en daarna Pfizer of twee Pfizer-vaccins werken namelijk beter. Demissionair minister Hugo de Jonge roept daarom ook iedereen op die één AstraZeneca-prik heeft gehad, om voor een tweede dosis van het Pfizer-vaccin te gaan.

Minder lang wachten

Hugo de Jonge verwacht niet dat deze wijziging voor enige vertraging in de vaccinatiecampagne zal zorgen. Volgens hem liggen er namelijk genoeg doses Pfizer klaar, ook voor de jongeren die nu in aanmerking komen voor een prik. Daarnaast stelde de minister eerder deze week ook dat mensen die vanaf maandag een afspraak maken voor vaccinatie, minder lang hoeven te wachten op hun tweede prik dan nu. Nu zit er namelijk een pauze van 35 dagen tussen de eerste en tweede prik. Dat wordt 25 dagen.

Lees ook: Immunoloog legt uit: hierdoor kun je alsnog besmet worden na vaccinatie

Bron: Metronieuws | Beeld: Unsplash @DimHou, Twitter