Vanavond persconferentie: deze versoepelingen kunnen we verwachten

persconferentie-versoepelingen

Goed nieuws voor de horeca en culturele sector

Vanavond is het weer tijd voor een persconferentie, en volgens geruchten gaan er een hoop versoepelingen bij komen. Zo mogen de horeca en culturele sector langer open en kunnen de mondkapjes op steeds meer plekken af. We zetten de versoepelingen voor je op een rijtje! 

Sluitingstijd verruimd

Goed nieuws voor de horeca en culturele sector. Bij de vorige persconferentie kregen we al te horen dat ze de deuren weer mogen openen, en vanavond zal bekend worden dat de sluitingstijd van 22:00 uur naar 01:00 ’s nachts wordt verruimd. Ook zal de afstand worden geschrapt in de horeca, stadions en theaters. De mondkapjes mogen afblijven, maar bezoekers moeten nog wel het coronatoegangsbewijs laten zien.

Evenementen

Evenementen krijgen ook weer groen licht, mits het een maximum van vijfhonderd mensen heeft. Hierbij geldt ook dat ze het coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Bij evenementen die groter zijn dan vijfhonderd mensen is het wel verplicht om een mondkapje te dragen, zijn er vaste zitplaatsen en dienen ze een coronatoegangsbewijs te hebben. Voor deze evenementen zal deze regeling pas op 25 februari versoepeld worden.

Isolatieduur

Er wordt verwacht dat het kabinet het advies van het OMT overneemt voor een kortere isolatieduur. Dit betekent dat een besmet persoon straks vijf dagen in isolatie moet zitten in plaats van zeven dagen. Hierbij geldt wel dat de persoon minimaal 24 uur klachtenvrij moet zijn.

Vanaf deze dag gelden de versoepelingen

De versoepelingen staan nu op de planning voor 25 februari. Het kabinet wil dan de anderhalvemeterregel laten vervallen. Ook het mondkapje zal dan niet meer nodig zijn. In de horeca en culturele sector is het is dan ook niet meer verplicht om een coronatoegangsbewijs te vragen. Dit zal dan alleen gelden voor festivals, evenementen en locaties met meer dan vijfhonderd bezoekers, waarbij de 1G-regel zal gelden: iedereen, gevaccineerd of ongevaccineerd, dient dan getest te worden. Daarnaast zal eind februari ook de sluitingstijd van 01:00 uur van tafel gaan.

Lees ook: Feit of fabel: na corona heb je meer kans op een hartkwaal

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels