Vanavond persconferentie: dit zijn de verwachtingen

persconferentie verwachtingen

Naast versoepelingen staan er nog een paar bijzondere veranderingen op het programma

Met een nieuwe persconferentie op de planning, gonsde het deze hele week al van de geruchten. Hoe dichter we bij het persmoment komen, hoe duidelijker het wordt wat we kunnen verwachten. We zetten op een rijtje wat we tot nu toe weten.

Nieuwe stijl

Allereerst verwachten we vanavond niet de vertrouwde setting met Mark Rutte en Hugo de Jonge en een gebarentolk ertussen. Nee, de persconferentie van vanavond krijgt een nieuw jasje: minder tekst, meer plaatjes, en Ernst Kuipers als opvolger van De Jonge. Omdat Kuipers gebruik zal maken van een uitlegscherm, verplaatsen de gebarentolken naar een andere ruimte. Zij worden dan, zoals we ook kennen van het journaal, onderin het beeld gemonteerd voor de kijkers.

Versoepelingen

En dan de inhoud. Natuurlijk verwachten we een aantal versoepelingen. Na de brandbrief van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie gaat onder andere het onderwijs weer grotendeels open. Mbo’s, hbo’s en universiteiten kunnen straks dus weer gewoon hun leerlingen face to face lesgeven. Daarnaast mogen winkels weer open – onder voorwaarden. Wat die voorwaarden precies zijn, moet vanavond duidelijk worden. Ten slotte zijn er ook versoepelingen voor sporters en contactberoepen. Waarschijnlijk mogen de sportscholen dus wel weer open. Wel zullen ook hier waarschijnlijk extra voorwaarden gelden. Ten slotte kun je vanaf dit weekend weer terecht bij kappers en schoonheidsspecialisten, melden bronnen uit Den Haag.

Aangescherpte regels

Naast die versoepelingen, kun je ook een aantal aangescherpte regels verwachten. Zo gaan de geruchten al langer dat het OMT een specifiek type mondkapjes verplicht wil stellen. Dit zijn medische mondkapjes, die een beter beschermende werking hebben dan het simpele Type I-maskers of handgemaakte mondkapjes die veel mensen nu dragen. Daarnaast wil het OMT de mondkapjesplicht uitbreiden, maar of het kabinet hier ook in meegaat, moet nog blijken.

De precieze veranderingen zijn vanavond vanaf 19.00 uur te volgen via onder andere NPO1 en online op NOS.nl.

Lees ook: OMT-lid: ‘Niet te veel hopen op versoepeling coronamaatregelen’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress